Pączki

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tradycyjny przepis na pączki mojej rodziny

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -1/2 kg mąki
    -5 dag drożdży
    -szklanka mleka
    -6 łyżek cukru
    -5 żółtek
    -5 łyżek masła
    -otarta skórka z cytryny
    -1/2 kieliszka spirytusu
    -smażone wiśnie (lub jakakolwiek konfitura wg uznania)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozprowadź z łyżką cukru, łyżką mąki i ciepłym mlekiem. Odstaw do wyrośnięcia. Żółtka utrzyj z resztą cukru. W misce połącz mąkę z drożdżami, żółtkami, spirytusem, solą skórką z cytryny, wyrób ciasto. Kiedy będzie odchodziło od dłoni, dodaj stopione masło. Ciasto powinno być dość luźne. Pozostaw do wyrośnięcia. Rozwałkuj na placek grubości palca, wytnij krążki. Na środku połóż konfiturę, przykryj drugim krążkiem, zlep brzegi. Ułóż pączki na posypanej mąką serwecie. Niech trochę wyrosną. Smaż pączki w dużej ilości gorącego smalcu. Odsącz na bibule, udekoruj.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować