Przyszedł czas na Tłusty Czwartek! Pyszne, delikatne, mięciutkie pączki z owocowym nadzieniem, oblane słodkim lukrem. Nie można im się oprzeć :)
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
- 6 szklanek mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 8 łyżek cukru
- 100 g drożdży
- 10 żółtek
- 200 g roztopionego masła
- 2 szczypty soli
- skórka otarta z jednej cytryny
- konfitura lub marmolada
- pół kieliszka spirytusu lub wódki
- tłuszcz do smażenia (u mnie pół na pół smalec i olej)
- cukier puder
1.Drożdże pokruszyć do małego naczynia, wsypać 2 łyżki cukru, rozetrzeć i odstawić na chwilę do lekkiego wyrośnięcia. Mleko podgrzać. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem.
2.Do dużej miski przesiać mąkę, dodać żółtka utarte z cukrem, mleko, wyrośnięte drożdże, skórkę z cytryny, sól i alkohol. Wyrobić ciasto. Pod koniec dodać roztopione masło i wyrabiać, aż ciasto będzie odstawać od dłoni. Ciasto wyjdzie dość luźne. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny.
3.Wyrośnięte ciasto oraz stolnicę oprószyć mąką, Wyłożyć na blat. Odrywać kawałki ciasta i formować kuleczki. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut.
4.Tłuszcz rozgrzać w szerokim garnku. Pączki smażyć w głębokim tłuszczu na niskiej mocy palnika (nie doprowadzić do zbyt szybkiego zarumienienia się pączków, bo będą w środku surowe). Wykładać na talerz z ręcznikiem papierowym, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.
Konfiturę przełożyć do rękawa cukierniczego z wąską i długą końcówką. Jeszcze ciepłe pączki nadziewać marmoladą. Oblać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Komentarze