Pączki z tego przepisu robię od zawsze, są mięciutkie i puszyste z owocowym nadzieniem. Nie chłoną tłuszczu , a smakują najlepiej jeszcze na ciepło ze szklanką mleka.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Trudny
Składniki:
Składniki na 20 pączków:
600 g mąki pszennej
5 dag drożdży
3 żółtka
1 całe jajo
1/3 szkl cukru
1 szkl ciepłego mleka
1 kieliszek spirytusu
100 g masła
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
szczypta soli
Nadzienie:
400 g marmolady wieloowocowej
Ponad to
Olej rzepakowy do smażenia
Cukier puder do posypania
Tradycyjne pączki z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozkruszyć do ciepłego mleka dodać 3 łyżki cukru i 3 łyżki mąki, rozetrzeć wszystko i odstawić, aby rozczyn zaczął pracować. Masło rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Kiedy w rozczynie pojawią się bąbelki powietrza dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy elastyczne ciasto. Na samym końcu dodajemy rozpuszczoe masło i jeszcze wyrabiamy przez ok 10 min.
Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięci, można wstawić miskę z ciastem do ciepłej wody.
Kiedy ciasto podwoi objętość dzielimy je na 20 części. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczamy na placuszek i nadziewamy łyżeczką marmolady i bardzo dokładnie zaklejamy ciasto. Pączki smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Musimy uważać aby tłuszcz nie był zbyt gorący, bo koło marmolady będzie surowe ciasto. Usmażone pączki osączamy na ręczniku papierowym. Podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze