Tradycyjne pączki z marmoladą

4.46 (183 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Pączki z tego przepisu robię od zawsze, są mięciutkie i puszyste z owocowym nadzieniem. Nie chłoną tłuszczu , a smakują najlepiej jeszcze na ciepło ze szklanką mleka.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • Składniki na 20 pączków:
    600 g mąki pszennej
    5 dag drożdży
    3 żółtka
    1 całe jajo
    1/3 szkl cukru
    1 szkl ciepłego mleka
    1 kieliszek spirytusu
    100 g masła
    1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
    szczypta soli

    Nadzienie:
    400 g marmolady wieloowocowej

    Ponad to
    Olej rzepakowy do smażenia
    Cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.46 (183 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki Marmolady

Tradycyjne pączki z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozkruszyć do ciepłego mleka dodać 3 łyżki cukru i 3 łyżki mąki, rozetrzeć wszystko i odstawić, aby rozczyn zaczął pracować. Masło rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Kiedy w rozczynie pojawią się bąbelki powietrza dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy elastyczne ciasto. Na samym końcu dodajemy rozpuszczoe masło i jeszcze wyrabiamy przez ok 10 min.
    Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięci, można wstawić miskę z ciastem do ciepłej wody.
    Kiedy ciasto podwoi objętość dzielimy je na 20 części. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczamy na placuszek i nadziewamy łyżeczką marmolady i bardzo dokładnie zaklejamy ciasto. Pączki smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Musimy uważać aby tłuszcz nie był zbyt gorący, bo koło marmolady będzie surowe ciasto. Usmażone pączki osączamy na ręczniku papierowym. Podajemy posypane cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować