Troszkę inna receptura niż tradycyjna na wyśmienite pączki z marmoladą i polewą czekoladową . Co prawda kalorii sporo , ale co jest dozwolone nie jest zabronione :)))
Śmietankowe pączki z marmoladą w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki zaczynu mieszam , odstawiam na około 20 minut aż podwoi swoją objętość .
2.Do mąki dodaję śmietanę o temperaturze pokojowej , zaczyn , cukier , aromat , żółtka , sól , zarabiam ciasto , dodaję wódkę , zagniatam ciasto do momentu aż zacznie odstawać od dłoni - ciasto jest dość kleiste . Ciasto osypuję , nakrywam ściereczką , odstawiam na około 40 minut aż potroi swoją objętość .
3.Ciasto wyjmuję na osypaną lekko mąką stolnicę , dzielę na sześć części i każdą na część na cztery części , mam 24 porcje . Dłonie smaruję olejem i z każdej porcji formuję placuszek , nakładam marmoladę , formuję kulę , lekko spłaszczam , układam na lekko osypanej solnicy .
4.Wyrośnięte pączki smażę na oleju z obu stron na rumiano , wyjmuję na talerze wyłożone ręcznikiem papierowym , osączam z nadmiaru tłuszczu , studzę .
Komentarze