Sernik miodowy (gotowany) z orzechami

4.46 (193 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Sernik smakuje obłędnie. Połączenie kruchych placków, delikatnej masy sernikowej i chrupiących orzechów jest doskonałe. Całość ma przyjemny miodowy smak. Polecam zwłaszcza na święta.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto miodowe:

    400 g mąki pszennej

    1/2 szkl cukru

    1,5 łyżeczki sody

    150 g masła

    2 łyżki miodu

    2 jajka


    Masa serowa:

    1 kg serka na serniki z wiaderka

    4 jajka

    200 g masła

    1 szkl cukru

    2 łyżki miodu

    łyżeczka ekstraktu waniliowego

    3 budynie waniliowe bez cukru

    3/4 szkl mleka


    Polewa orzechowa:

    70 g masła

    4 łyżki cukru

    2 łyżki miodu

    200 g orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

4.46 (193 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Serniki Miodownik

Sernik miodowy (gotowany) z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto miodowe: Mąkę, sodę i cukier posiekać z masłem. Dodać jajka i miód, zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez godzinę.


    Polewa orzechowa: Masło, cukier i miód rozpuścić w rondelku, dodać posiekane orzechy i chwilę smażyć. Ostudzić.


    Ciasto podzielić na 2 części. Rozwałkować na wielkość blaszki (24x32 cm). Nakłuć widelcem. Na jeden placek wyłożyć równą warstwę orzechów. Placki piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 15 minut, do zarumienienia. Ostudzić.


    Masa serowa: W garnku z grubym dnem rozpuścić masło, dodać ser, rozbełtane jajka, cukier, miód i ekstrakt waniliowy. Podgrzewać na średnim ogniu często mieszając. Gdy masa zacznie bulgotać dodać wymieszane z mlekiem budynie. Cały czas mieszając gotować do zgęstnienia masy. Formę, w której piekły się placki wyłożyć folią aluminiową, na spód dać placek bez orzechów i na niego wylać gorącą masę sernikową. Wyrównać i położyć placek z orzechami. Lekko docisnąć. Ciasto pozostawić do ostudzenia a następnie schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

    Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Orzechy Kasza Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować