Gotowany sernik na herbatnikach z wiśniami

  • wyświetlono: 7202 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Gotowany sernik jest pyszny. Kto jeszcze takiego nie robił to bardzo polecam i nie potrzeba piekarnika. Zrobicie go bardzo szybko i pozostanie tylko poczekać aż dobrze stężeje. Masę serową przełożyłam herbatnikami, a żeby nie było nudno na wierzch wylałam wiśnie w galaretce. Uwierzcie mi wyszło naprawdę pysznie. Sernik jest prosty w wykonaniu, więc uda się każdemu. Zróbcie koniecznie. Słodkich inspiracji Wam życzę :)

bgg (Kopiowanie)
  • 20 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Na masę serową:
1 kg sera na sernik gotowego w wiadereczku
4 jajka
20 dag masła lub margaryny
1 szklanka cukru
3 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
1 cukier waniliowy
pół szklanki mleka

Wiśnie:
2 szklanki wydrylowanych wiśni
cukier do smaku
1 galaretka wiśniowa

Dodatkowo:
około 40 dag herbatników

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Gotowany sernik na herbatnikach z wiśniami

  • Masa serowa.1. Masa serowa: Masło lub margarynę przekładamy do miski, wsypujemy oba cukry i ucieramy przez kilka minut, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy, na koniec dodajemy ser i dokładnie ucieramy.
  • Gotowanie.2. Gotowanie masy serowej: Masę serową przekładamy do garnka i gotujemy około 10 minut cały czas mieszając, najlepiej jest to robić taką rózgą do ubijania jajek. Budynie rozpuszczamy w mleku i pod koniec gotowania wlewamy do masy serowej, energicznie mieszamy, żeby nie zrobiły nam się grudki, ja budynie wlewam stopniowo i mieszam.
  • Składanie.3. Składanie sernika: Blaszkę o wymiarach około 21 cm x 25 cm wykładamy folią aluminiową. Układamy warstwę herbatników, na jedną warstwę użyłam 17 sztuk herbatników, następnie wykładamy część gorącej masy serowej i warstwę herbatników, znów masę serową i warstwę herbatników, na koniec pozostałą masę serową i wierzch wykładamy herbatnikami. W sumie wyjdzie nam 4 warstwy herbatników i 3 sera.
  • Studzenie.4. Studzenie: Sernik studzimy.
  • Wiśnie.5. Wiśnie: Wcześniej przygotowane wiśnie przekładamy do garnka, podgrzewamy aż puszczą sok, zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę w proszku, mieszamy aż dokładnie się rozpuści i dodajemy cukier do smaku, ponownie dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Gdy zacznie tężeć wykładamy na zimny sernik. Ciasto wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia na co najmniej kilka godzin.
  • Krojenie.6. Krojenie: Dobrze stężony sernik kroimy.
  • Podanie.7. Podanie: Gotowy podajemy, a ja smacznego życzę.

Porady

Blaszka o wymiarach około 21 cm x 25 cm.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.
Sernik można pokroić na około 20 sporych porcji.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

serCiastosernikDeserWielkanocWiśnieherbatnikiboże narodzenieciasto bez pieczeniabez pieczeniadla gościsernik gotowanyPoczęstuneksernik z owocamisernik bez pieczeniasernik na herbatniach
 

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik na herbatnikach z orzechową nutą

Dodane przez: Ewelina Marcin

Sernik na herbatnikach z orzechową nutą

Klasyczny, domowy słodki sernik...

Sernik gotowany na biszkopcie

Dodane przez: akrobatka22

Sernik gotowany na biszkopcie

Pyszny przekładaniec z gotowanym...

Sernik.

Dodane przez: BABECZKA 35

Sernik na kruchym cieście z wiśniami

Bardzo lubię piec serniki, za każdym...

gotowe

Dodane przez: ziutula

sezamkowy aksamitny sernik na spodzie z herbatników

sernik sezamkowy jest cudownie...

Sernik bez pieczenia na herbatnikach z polewą czekoladową.

Dodane przez: BABECZKA 35

Sernik bez pieczenia na herbatnikach z polewą...

Czasami nie chce nam się piec ciasta,...

sernik

Dodane przez: Habibi Chi

Sernik na herbatnikach

Prosty, klasyczny sernik na herbatnikach....