Gotowany sernik na herbatnikach z wiśniami

4.5 (153 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Gotowany sernik jest pyszny. Kto jeszcze takiego nie robił to bardzo polecam i nie potrzeba piekarnika. Zrobicie go bardzo szybko i pozostanie tylko poczekać aż dobrze stężeje. Masę serową przełożyłam herbatnikami, a żeby nie było nudno na wierzch wylałam wiśnie w galaretce. Uwierzcie mi wyszło naprawdę pysznie. Sernik jest prosty w wykonaniu, więc uda się każdemu. Zróbcie koniecznie. Słodkich inspiracji Wam życzę :)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na masę serową:
    1 kg sera na sernik gotowego w wiadereczku
    4 jajka
    20 dag masła lub margaryny
    1 szklanka cukru
    3 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
    1 cukier waniliowy
    pół szklanki mleka

    Wiśnie:
    2 szklanki wydrylowanych wiśni
    cukier do smaku
    1 galaretka wiśniowa

    Dodatkowo:
    około 40 dag herbatników
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Gotowany sernik na herbatnikach z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Masa serowa. 1. Masa serowa: Masło lub margarynę przekładamy do miski, wsypujemy oba cukry i ucieramy przez kilka minut, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy, na koniec dodajemy ser i dokładnie ucieramy.
  • Gotowanie. 2. Gotowanie masy serowej: Masę serową przekładamy do garnka i gotujemy około 10 minut cały czas mieszając, najlepiej jest to robić taką rózgą do ubijania jajek. Budynie rozpuszczamy w mleku i pod koniec gotowania wlewamy do masy serowej, energicznie mieszamy, żeby nie zrobiły nam się grudki, ja budynie wlewam stopniowo i mieszam.
  • Składanie. 3. Składanie sernika: Blaszkę o wymiarach około 21 cm x 25 cm wykładamy folią aluminiową. Układamy warstwę herbatników, na jedną warstwę użyłam 17 sztuk herbatników, następnie wykładamy część gorącej masy serowej i warstwę herbatników, znów masę serową i warstwę herbatników, na koniec pozostałą masę serową i wierzch wykładamy herbatnikami. W sumie wyjdzie nam 4 warstwy herbatników i 3 sera.
  • Studzenie. 4. Studzenie: Sernik studzimy.
  • Wiśnie. 5. Wiśnie: Wcześniej przygotowane wiśnie przekładamy do garnka, podgrzewamy aż puszczą sok, zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę w proszku, mieszamy aż dokładnie się rozpuści i dodajemy cukier do smaku, ponownie dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Gdy zacznie tężeć wykładamy na zimny sernik. Ciasto wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia na co najmniej kilka godzin.
  • Krojenie. 6. Krojenie: Dobrze stężony sernik kroimy.
  • Podanie. 7. Podanie: Gotowy podajemy, a ja smacznego życzę.

Porady

Blaszka o wymiarach około 21 cm x 25 cm. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy. Sernik można pokroić na około 20 sporych porcji.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbatniki Sery Ser biały Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować