sernik gotowany

4.47 (148 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Bardzo prosty przepis na wspaniały sernik, który na dodatek zawsze się udaje. Bez miksera, bez pieczenia, na spodzie z herbatników. Dobrze smakuje i świetnie się prezentuje :-)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 1 kg sera trzykrotnie zmielonego (może być z wiaderka)
    4 jajka
    200 g masła
    1 szklanka cukru
    cukier waniliowy
    3 budynie waniliowe
    1/2 szklanki mleka
    550 g herbatników pełnoziarnistych
Wystaw ocenę:

4.47 (148 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik gotowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużego garnka z grubym dnem włożyłam pokrojone w nieduże kawałki masło, ser, rozbełtane jajka i cukier. Podgrzewałam na niedużym ogniu często mieszając. Budynie rozpuściłam w zimnym mleku. Gdy masa zaczęła bulgotać wlałam budynie i gotowałam około 3 minut bez przerwy mieszając. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyłam folią aluminiową, ułożyłam warstwę herbatników, wylałam 1/3 gorącej masy serowej. Czynność tę powtórzyłam jeszcze dwa razy. Wierzch ciasta posypałam pozostałymi, pokruszonymi herbatnikami. Całość ostudziłam i chłodziłam całą noc w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wigilia Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować