Bardzo prosty przepis na wspaniały sernik, który na dodatek zawsze się udaje. Bez miksera, bez pieczenia, na spodzie z herbatników. Dobrze smakuje i świetnie się prezentuje :-)
60 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
1 kg sera trzykrotnie zmielonego (może być z wiaderka)
4 jajka
200 g masła
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
3 budynie waniliowe
1/2 szklanki mleka
550 g herbatników pełnoziarnistych
Sernik gotowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do dużego garnka z grubym dnem włożyłam pokrojone w nieduże kawałki masło, ser, rozbełtane jajka i cukier. Podgrzewałam na niedużym ogniu często mieszając. Budynie rozpuściłam w zimnym mleku. Gdy masa zaczęła bulgotać wlałam budynie i gotowałam około 3 minut bez przerwy mieszając. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyłam folią aluminiową, ułożyłam warstwę herbatników, wylałam 1/3 gorącej masy serowej. Czynność tę powtórzyłam jeszcze dwa razy. Wierzch ciasta posypałam pozostałymi, pokruszonymi herbatnikami. Całość ostudziłam i chłodziłam całą noc w lodówce.
Komentarze