Kajmakowy sernik gotowany z orzechami

4.43 (208 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Kajmakowy sernik gotowany na kruchym, dwukolorowym cieście, w którym znalazł się kajmak i orzechy. Smaczne ciasto kajmakowe składające się z kilku pysznych warstw.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO KRUCHE:

    3 szklanki mąki pszennej
    1 1/2 szklanki mąki krupczatki
    250 g margaryny
    1/3 szklanki cukru pudru
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 jajka
    3 łyżki śmietany 18%
    1 łyżka kakao
    210 g masy kajmakowej
    250 g orzechów włoskich

    SERNIK KAJMAKOWY:

    1 kg twarogu zmielonego
    3/4 szklanki cukru
    200 g masła
    250 g masy kajmakowej
    3 jajka
    2 budynie śmietankowe
    1/2 szklanki mleka

    POLEWA:

    50 g masy kajmakowej
Wystaw ocenę:

4.43 (208 ocen)

Kajmakowy sernik gotowany z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto z kajmakiem i orzechami 1. Mąkę pszenną wymieszać z krupczatką, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Posiekać razem z zimnym masłem dodając jajka i śmietanę. Ciasto zagnieść i podzielić na dwie części 1/3 i 2/3. Do mniejszej części ciasta wgnieść dokładnie kakao i włożyć do zamrażarki.
    Ciasto białe podzielić na 3 części i każdą oddzielnie rozwałkować do wielkości formy (22 x 36 cm). Na spód wyłożyć papier do pieczenia. Masę kajmakową i orzechy również podzielić na 3 części. Na każdym jasnym cieście rozsmarować część masy kajmakowej i rozsypać grubo posiekane orzechy.
  • Ciasto ciemne na kajmaku 2. Na wierzch zetrzeć na tarce jarzynowej zmrożone ciasto kakaowe po 1/3 na każdym. Piec w formie przez 20 min w 190*C. Ciasta przed pieczeniem powinny być schłodzone.
  • Sernik kajmakowy 3. Proszek budyniowy rozprowadzić w mleku razem z jajkami. Do garnka przełożyć masło i kajmak. Wstawić na mały ogień i podgrzewać, aż się rozpuszczą. Dołożyć zmielony twaróg, cukier i często mieszając zagotować. Wlać jajka z budyniem i poczekać, aż masa ponownie zabulgocze. Pierwsze ciasto włożyć do formy, w której się piekło i wylać połowę gorącej masy serowej. Natychmiast nałożyć drugie ciasto, wylać masę serową i na górze położyć trzecie ciasto. Lekko dociskając odstawić do całkowitego wystudzenia.
    Gotowe ciasto ozdobić pozostałym kajmakiem, który trzeba podgrzać przed polaniem.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Masa krówkowa Orzechy Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować