Kajmakowy sernik gotowany na kruchym, dwukolorowym cieście, w którym znalazł się kajmak i orzechy. Smaczne ciasto kajmakowe składające się z kilku pysznych warstw.
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
CIASTO KRUCHE:
3 szklanki mąki pszennej
1 1/2 szklanki mąki krupczatki
250 g margaryny
1/3 szklanki cukru pudru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
3 łyżki śmietany 18%
1 łyżka kakao
210 g masy kajmakowej
250 g orzechów włoskich
SERNIK KAJMAKOWY:
1 kg twarogu zmielonego
3/4 szklanki cukru
200 g masła
250 g masy kajmakowej
3 jajka
2 budynie śmietankowe
1/2 szklanki mleka
Kajmakowy sernik gotowany z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę pszenną wymieszać z krupczatką, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Posiekać razem z zimnym masłem dodając jajka i śmietanę. Ciasto zagnieść i podzielić na dwie części 1/3 i 2/3. Do mniejszej części ciasta wgnieść dokładnie kakao i włożyć do zamrażarki.
Ciasto białe podzielić na 3 części i każdą oddzielnie rozwałkować do wielkości formy (22 x 36 cm). Na spód wyłożyć papier do pieczenia. Masę kajmakową i orzechy również podzielić na 3 części. Na każdym jasnym cieście rozsmarować część masy kajmakowej i rozsypać grubo posiekane orzechy.
2.Na wierzch zetrzeć na tarce jarzynowej zmrożone ciasto kakaowe po 1/3 na każdym. Piec w formie przez 20 min w 190*C. Ciasta przed pieczeniem powinny być schłodzone.
3.Proszek budyniowy rozprowadzić w mleku razem z jajkami. Do garnka przełożyć masło i kajmak. Wstawić na mały ogień i podgrzewać, aż się rozpuszczą. Dołożyć zmielony twaróg, cukier i często mieszając zagotować. Wlać jajka z budyniem i poczekać, aż masa ponownie zabulgocze. Pierwsze ciasto włożyć do formy, w której się piekło i wylać połowę gorącej masy serowej. Natychmiast nałożyć drugie ciasto, wylać masę serową i na górze położyć trzecie ciasto. Lekko dociskając odstawić do całkowitego wystudzenia.
Gotowe ciasto ozdobić pozostałym kajmakiem, który trzeba podgrzać przed polaniem.
Smacznego :)
Komentarze