Kajmakowy sernik gotowany z orzechami

  • wyświetlono: 3342 |
  • dodany do książki kucharskiej: 12 |
  • polecenia: 0

Kajmakowy sernik gotowany na kruchym, dwukolorowym cieście, w którym znalazł się kajmak i orzechy. Smaczne ciasto kajmakowe składające się z kilku pysznych warstw.

Mniam1
  • 30 porcje
  • 90min
  • Średni

Składniki

CIASTO KRUCHE:

3 szklanki mąki pszennej
1 1/2 szklanki mąki krupczatki
250 g margaryny
1/3 szklanki cukru pudru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
3 łyżki śmietany 18%
1 łyżka kakao
210 g masy kajmakowej
250 g orzechów włoskich

SERNIK KAJMAKOWY:

1 kg twarogu zmielonego
3/4 szklanki cukru
200 g masła
250 g masy kajmakowej
3 jajka
2 budynie śmietankowe
1/2 szklanki mleka

POLEWA:

50 g masy kajmakowej

Sposób przygotowania przepisu:

Kajmakowy sernik gotowany z orzechami

  • Ciasto z kajmakiem i orzechami1. Mąkę pszenną wymieszać z krupczatką, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Posiekać razem z zimnym masłem dodając jajka i śmietanę. Ciasto zagnieść i podzielić na dwie części 1/3 i 2/3. Do mniejszej części ciasta wgnieść dokładnie kakao i włożyć do zamrażarki.
    Ciasto białe podzielić na 3 części i każdą oddzielnie rozwałkować do wielkości formy (22 x 36 cm). Na spód wyłożyć papier do pieczenia. Masę kajmakową i orzechy również podzielić na 3 części. Na każdym jasnym cieście rozsmarować część masy kajmakowej i rozsypać grubo posiekane orzechy.
  • Ciasto ciemne na kajmaku2. Na wierzch zetrzeć na tarce jarzynowej zmrożone ciasto kakaowe po 1/3 na każdym. Piec w formie przez 20 min w 190*C. Ciasta przed pieczeniem powinny być schłodzone.
  • Sernik kajmakowy3. Proszek budyniowy rozprowadzić w mleku razem z jajkami. Do garnka przełożyć masło i kajmak. Wstawić na mały ogień i podgrzewać, aż się rozpuszczą. Dołożyć zmielony twaróg, cukier i często mieszając zagotować. Wlać jajka z budyniem i poczekać, aż masa ponownie zabulgocze. Pierwsze ciasto włożyć do formy, w której się piekło i wylać połowę gorącej masy serowej. Natychmiast nałożyć drugie ciasto, wylać masę serową i na górze położyć trzecie ciasto. Lekko dociskając odstawić do całkowitego wystudzenia.
    Gotowe ciasto ozdobić pozostałym kajmakiem, który trzeba podgrzać przed polaniem.
    Smacznego :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciasto z orzechamiorzechykruche ciastomasa krówkowaWielkanocbakalieboże narodzenieimprezakajmakdla gościsernik gotowanyciasto na świętauroczystościsernik kajmakowyna dużą blachęciasta z krememciasta warstowe

Komentarze

Podobne przepisy

SERNIK Z SŁONECZNIKIEM I MASĄ KAJMAKOWĄ

Dodane przez: renia281

SERNIK Z SŁONECZNIKIEM I MASA KAJMAKOWĄ

Przepyszny sernik z pianą orzechową...

Sernik z gotowanym budyniem

Dodane przez: Magster

Sernik z gotowanym budyniem

Niezwykle delikatny sernik z dodatkiem...

image-1skvcqg

Dodane przez: KuchniaPoli

Brownie bezglutenowe z masą kajmakową i orzechami

Brownie bezglutenowe z masą kajmakową...

Sernik kajmakowy

Dodane przez: joanna30

Sernik kajmakowy

Sernik wyszedł wspaniały, a do...

Kajmakowa babka gotowana

Dodane przez: Jaga85

Kajmakowa babka gotowana

Babki gotowane smakują pysznie....

Sernik dyniowy z orzechami

Dodane przez: beciiaaa

Sernik dyniowy z orzechami

Pyszny, puszysty, wilgotny i rozpływając...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE