Ogórki zakiszane na szybkie zużycie

4.49 (161 ocen)

  • 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Inaczej zwane ''samokiszne'' :) Kiedy tylko pojawiają się pierwsze ogórki w nieco większej ilości, wiele i wielu z nas łapie większe naczynie i przygotowuje ogórki małosolne lub też takie zakiszane. Na pewno większość z nas pamięta te robione przez Mamy i Babcie, które były tak pyszne, że nie da się tego zapomnieć. I zawsze pierwszy gar znikał najdalej następnego dnia rano, drugi też, trzeci i czwarty starczał na nieco dłużej, a piąty albo szósty trzeba było wyrzucić :) przynajmniej tak było u mnie :)
Teraz, korzystając z tego, że lato w pełni, ''sezon ogórkowy'' trwa w najlepsze - przygotujmy takie idealne do kanapek ogórki :)

  • 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (porcja na 2,5l garnek)
    - świeże ogórki gruntowe (w takiej ilości, by prawie wypełniły garnek)
    Zalewa:
    - 6 szklanek wody
    - 3 płaskie łyżki soli (jeśli ktoś lubi bardziej słone, niech da więcej soli)
    - 3 łyżeczki cukru
    - 6 łyżek octu
    - opcjonalnie 2 listki laurowe
    - 1 główka młodego czosnku
    - 1 liść chrzanu
    - 1 łodyga koperku z baldachimem kwiatów
Wystaw ocenę:

4.49 (161 ocen)

Ogórki zakiszane na szybkie zużycie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na dnie 2,5l garnka układamy przekrojoną na pół główkę czosnku i pociętą na mniejsze części łodygę czosnku z kwiatami.
  • 2. Ogórki myjemy, kroimy na połówki (większe egzemplarze na 4) i układamy w garnku. Ma być ich tyle, by prawie wypełniły garnek. Na wierzch kładziemy liść chrzanu.
  • 3. Przygotowujemy zalewę: w garnuszku zagotowujemy wodę, sól, cukier i ocet, ewentualnie też listki laurowe . Ocet możemy dodać też po zagotowaniu wody z solą i cukrem, ogórki i tak wyjdą super :)
    Zagotowujemy zalewę i mieszamy do rozpuszczenia soli i cukru.
  • 4. Wrzącą zalewą zalewamy ogórki, przykrywamy pokrywką i odstawiamy. Najlepiej do następnego dnia, ale to raczej się nie udaje, zwłaszcza przy pierwszej partii ogórków i następnego dnia na dnie garnka pływają sobie smętnie 3-4 kawałeczki :D









    Smacznego!!!!

Porady

1. Do zalewy można też dodać pół łyżeczki gorczycy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować