Ogórki małosolne

  • wyświetlono: 1162 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Klasyczne małosolne. Idealny dodatek do kanapek, drugiego dania czy zupy ogórkowej.

Ola1984
  • 8 porcje
  • 10min
  • Łatwy

Składniki

1 kg ogórków gruntowych
3 gałązki kopru
5 dużych ząbków czosnku
6 kulek ziela angielskiego
5 liści laurowych
1 łyżeczka ziaren gorczycy
1 kilkucentymetrowy kawałek chrzanu
Zalewa:
1 litr (najlepiej) przefiltrowanej wody
40 g soli

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Ogórki małosolne

  • 1. Ogórki dokładnie wymyć, osuszyć i ściąć końcówki (ogórki można także ponacinać na krzyż, aby lepiej przeszły aromatem przypraw). Na dnie dużego, wymytego i wyparzonego słoika ułożyć pocięty na kawałki koper, obrane ząbki czosnku, ziele angielskie, liście laurowe, gorczycę i pokrojony na kawałki korzeń chrzanu. Na przyprawach ułożyć ciasno ogórki, aż do samego wierzchu słoja. W ciepłej, przegotowanej wodzie rozpuścić sól. Zalewę wystudzić i zalać nią ogórki. Słoik przykryć talerzykiem, aby ogórki były całkowicie zanurzone w zalewie. Pozostawić na 2-4 dni (lub dłużej) jeśli wolicie bardziej ukiszone małosolne.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

OgórkiczosnekchrzanOgórki małosolneobiadPrzetworykopermałosolneogórki gruntowe
 

Komentarze

Podobne przepisy

ogórki

Dodane przez: angelika84

OGÓRKI MAŁOSOLNE

Domowe pyszne ogórki.

Małosolne

Dodane przez: rzelkazag

Ogórki małosolne

Sezon na ogórki trwa w najlepsze,...

image-0k5wrqy

Dodane przez: Apetyczna babeczka

Ogórki małosolne

Sezonowe, pyszne ogórki małosolne!

Ogórki małosolne "na sucho"

Dodane przez: rena123

Ogórki małosolne "na sucho"

Na taki sposób przygotowania ogórków...

image-0cihwl6

Dodane przez: KuchniaPoli

Ogórki małosolne

Ogórki małosolne to wspaniała przekąska...

Małosolne ogórki

Dodane przez: Gregorhspeed

Małosolne ogórki

Ogórki małosolne to rzecz ,której...