Ogórki małosolne

4.5 (199 ocen)

  • 10 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Klasyczne małosolne. Idealny dodatek do kanapek, drugiego dania czy zupy ogórkowej.

  • 10 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych
    3 gałązki kopru
    5 dużych ząbków czosnku
    6 kulek ziela angielskiego
    5 liści laurowych
    1 łyżeczka ziaren gorczycy
    1 kilkucentymetrowy kawałek chrzanu
    Zalewa:
    1 litr (najlepiej) przefiltrowanej wody
    40 g soli
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Ogórki małosolne

Ogórki małosolne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki dokładnie wymyć, osuszyć i ściąć końcówki (ogórki można także ponacinać na krzyż, aby lepiej przeszły aromatem przypraw). Na dnie dużego, wymytego i wyparzonego słoika ułożyć pocięty na kawałki koper, obrane ząbki czosnku, ziele angielskie, liście laurowe, gorczycę i pokrojony na kawałki korzeń chrzanu. Na przyprawach ułożyć ciasno ogórki, aż do samego wierzchu słoja. W ciepłej, przegotowanej wodzie rozpuścić sól. Zalewę wystudzić i zalać nią ogórki. Słoik przykryć talerzykiem, aby ogórki były całkowicie zanurzone w zalewie. Pozostawić na 2-4 dni (lub dłużej) jeśli wolicie bardziej ukiszone małosolne.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan Czosnek Koper Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować