Obiadowe pulpety w sosie własnym

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pulpety w sosie własnym to zdecydowanie jeden z naszych ulubionych obiadów. Bardzo szybki w przygotowaniu a w dodatku przepyszny. Polecam!

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego 
    3-4 łyżki kaszy manny
    ulubione przyprawy - u nas sól, pieprz, czosnek, słodka papryka, ostra papryka, koperek
    można dodać jajko 
    sól i pieprz do smaku 
    1-2 łyżki oleju
    woda lub rosół lub wywar warzywny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety

Obiadowe pulpety w sosie własnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pulpety 1. Mięso mielone łączymy z przyprawami, kaszą i jajkiem, dokładnie mieszamy. Wilgotnymi dłońmi lepimy kuleczki. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy pulpeciki i obsmażamy je z każdej strony. Gdy mięso jest podsmażone dolewamy rosół - tyle aby zakryć pulpety. Garnek przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez ok 30 min. Po tym czasie w połowie szklanki wody mieszamy łyżkę mąki aby nie było grudek, dodajemy chochelkę sosu z pulpetów i mieszamy. Całość wlewamy do gotujących pulpetów i mieszamy aby sosik zgęstniał. Doprowadzamy do ponownego zagotowania i gotowe. Kosztujemy czy nie trzeba doprawić sosiku. Podajemy z ulubionymi dodatkami - u nas ziemniaczki z koperkiem i warzywa. Smacznego!
  • Pulpety 2. Gdy używamy wody zamiast rosołu można dodać liść laurowy oraz ziele angielskie do smaku, ewentualnie vegetę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować