Nocny chleb bez wyrabiania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuścić w letniej wodzie z łyżeczką cukru. Wymieszać do ich rozpuszczenia.
2.Dodać mąkę i sól.
Całość wymieszać łyżką tylko do wstępnego połączenia. Nie trzeba zagniatać ciasta. Przykryć ciasto na noc ręcznikiem.
3.Następnego dnia rano wyłożyć ciasto na blat podsypany mąką. Zagnieść kilka razy z każdej strony. Ciasto wyłożyć na durszlak z ręcznikiem podsypany mąką i przykryć na godzinę.
4.Piekarnik nagrzać z naczyniem żaroodpornym do 240 stopni góra-dół. Naczynie powinno być wyłożone papierem do pieczenia. Po upływie godziny wyrastania wyjąć naczynie z nagrzanego piekarnika, włożyć ciasto i piec pod przykryciem najpierw 30 minut. Po tym czasie zdjąć przykrywkę i piec w tej samej temp. jeszcze 20 min. do uzyskania chrupiącej złotej skórki.
Komentarze