Nocny chleb bez wyrabiania

2.25 (4 ocen)

  • 5 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Nocny chleb bez wyrabiania, który sam rośnie, ma chrupiącą skórkę i miękki środek. Ten chleb to hit.

  • 5 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 1 bochenek:

    11 g świeżych drożdży
    320 g letniej wody (około 30 stopni)
    450 g mąki pszennej typ 550 lub 680
    1 i 1/4 łyżeczki soli
    1 łyżeczka cukru
Wystaw ocenę:

2.25 (4 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Nocny chleb bez wyrabiania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie z łyżeczką cukru. Wymieszać do ich rozpuszczenia.
  • 2. Dodać mąkę i sól.
    Całość wymieszać łyżką tylko do wstępnego połączenia. Nie trzeba zagniatać ciasta. Przykryć ciasto na noc ręcznikiem.
  • 3. Następnego dnia rano wyłożyć ciasto na blat podsypany mąką. Zagnieść kilka razy z każdej strony. Ciasto wyłożyć na durszlak z ręcznikiem podsypany mąką i przykryć na godzinę.
  • 4. Piekarnik nagrzać z naczyniem żaroodpornym do 240 stopni góra-dół. Naczynie powinno być wyłożone papierem do pieczenia. Po upływie godziny wyrastania wyjąć naczynie z nagrzanego piekarnika, włożyć ciasto i piec pod przykryciem najpierw 30 minut. Po tym czasie zdjąć przykrywkę i piec w tej samej temp. jeszcze 20 min. do uzyskania chrupiącej złotej skórki.
  • 5. Po upieczeniu wystudzić chleb na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować