Nocny chleb bez wyrabiania

0 (0 ocen)

  • 5 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Nocny chleb bez wyrabiania, który sam rośnie, ma chrupiącą skórkę i miękki środek. Ten chleb to hit.

  • 5 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 1 bochenek:

    11 g świeżych drożdży
    320 g letniej wody (około 30 stopni)
    450 g mąki pszennej typ 550 lub 680
    1 i 1/4 łyżeczki soli
    1 łyżeczka cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Nocny chleb bez wyrabiania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie z łyżeczką cukru. Wymieszać do ich rozpuszczenia.
  • 2. Dodać mąkę i sól.
    Całość wymieszać łyżką tylko do wstępnego połączenia. Nie trzeba zagniatać ciasta. Przykryć ciasto na noc ręcznikiem.
  • 3. Następnego dnia rano wyłożyć ciasto na blat podsypany mąką. Zagnieść kilka razy z każdej strony. Ciasto wyłożyć na durszlak z ręcznikiem podsypany mąką i przykryć na godzinę.
  • 4. Piekarnik nagrzać z naczyniem żaroodpornym do 240 stopni góra-dół. Naczynie powinno być wyłożone papierem do pieczenia. Po upływie godziny wyrastania wyjąć naczynie z nagrzanego piekarnika, włożyć ciasto i piec pod przykryciem najpierw 30 minut. Po tym czasie zdjąć przykrywkę i piec w tej samej temp. jeszcze 20 min. do uzyskania chrupiącej złotej skórki.
  • 5. Po upieczeniu wystudzić chleb na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować