Chleb bez wyrabiania i wyrastania

4.46 (285 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Jest to chyba najłatwiejszy i najszybszy chleb jaki do tej pory upiekłam. Wystarczy wymieszać składniki i wstawić chlebki do pieca, bez wyrastania.

Możecie użyć dowolnej mąki, może to być 1kg zwykłej pszennej. Możecie dodać dowolne ziarna i/lub płatki owsiane i zawsze się uda.

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 800g mąki pszennej typ 405

    200g mąki pszennej graham typ 1850

    14g drożdży instant

    łyżeczka cukru

    2 łyżki soli

    1/2 szkl siemienia lnianego

    1l ciepłej wody
Wystaw ocenę:

4.46 (285 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb bez wyrabiania i wyrastania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie suche składniki mieszamy w dużej misce, dolewamy ciepłą wodę i mieszamy dokładnie np. łyżką. Dwie mniejsze keksówki (ok 27cmx8cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Chlebki piec godzinę. Po tym czasie wyjąć i studzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować