Naleśniki po meksykańsku

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Przepyszne naleśniki z mięsnym farszem.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • placki;

    3 jajka,
    1 szklanka mleka,
    pół szkanki wody,
    pół łyżeczki soli,
    pół łyżeczki ostrej papryki(opcjonalnie),
    1 łyżeczka cukru,
    4 łyżki oleju,
    1,5 szklanki mąki pszennej.
    farsz;

    500 g mięsa mielonego drobiowego lub wieprzowego,
    1 cebula,
    2 ząbki czosnku,
    2 pomidory,
    3 łyżki konserwowej czerwonej fasoli,
    3 łyżki konserwowej kukurydzy,
    1 czerwona papryka,
    1 łyżka przecieru pomidorowego,
    sól i pieprz do smaku,
    1 łyżeczka słodkiej papryki,
    chili do smaku,
    1 łyżeczka ziół prowansalskich.
    dodatkowo;

    ketchup pikantny,
    100 g sera żółtego,
    szczypiorek.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki po meksykańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miskie wbijamy jajka, mieszamy. Stopniowo dodajemy mleko, wodę i mąkę. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec dodajemy sól i paprykę oraz olej, mieszamy.

    Z przygotowanego ciasta smażymy naleśniki z obu stron na złoty kolor.

    Cebulę obieramy. Z papryki pozbywamy się gniazda nasiennego. Wszystkie warzywa (cebulę, paprykę, pomidory) kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy łyżkę oleju i wrzucamy warzywa lekko podsmażamy. Następnie dodajemy mięso, pomidory, przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę, chwilę dusimy. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy, kukurydzę i fasolę. Dusimy około 10 minut.

    Na placki naleśnikowe wykładamy około 2-3 łyżek farszu i zwijamy rulony.

    Układamy w naczyniu żaroodpornym. Smarujemy ketchupem i posypujemy startym żółtym serem.

    Zapiekamy około 10 minut aż ser się ładnie rozpuści.

    Na koniec posypujemy poszatkowanym szczypiorkiem.

    Podajemy z kwaśną śmietaną lub ulubionym sosem np; czosnkowym.

    Smacznego ;)

Porady

Naleśniki są dość pikantne. Ja podaję je z odrobiną kwaśnej śmietany, fajnie łagodzi ostrość. Jeżeli lubimy pikantne smaki to możemy podać z ulubionym sosem np. czosnkowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować