Naleśniki po meksykańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto :
Mąkę przesiać, dodać jajka, mleko, sól, wodę oraz olej. Wszystko dokładnie zmiksować. Naleśniki smażyć na średnio rozgrzanej patelni, która uprzednio nie musi być nasmarowana tłuszczem, ponieważ olej dodany jest bezpośrednio do surowej masy naleśnikowej.
2.Farsz :
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dusimy na małym ogniu. Gdy cebula nabierze złocistego koloru dodajemy mięso mielone. Smażymy je około 15 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę, pomidora, odsączoną kukurydzę i fasolę, koncentrat, ketchup i wodę. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką. Wszystko dusimy jeszcze przez około 15 minut na małym ogniu.
3.Dodatkowo :
Gotujemy sos meksykański ze słoika, żółty ser ścieramy na tarce.
4.Na naleśniki nakładamy farsz, zawijamy w dowolny sposób. Naleśniki sypiemy serem i zapiekamy. Gotową przystawkę polewamy sosem.
Komentarze