Naleśniki po meksykańsku

4.5 (168 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Odsłona naleśników w gorących meksykańskich klimatach.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto :
    - 150 g mąki
    - 250 ml mleka
    - 2 jajka
    - szczypta soli
    - 1/4 szklanki wody mineralnej lub zwyklej wody
    - 2 łyżki stołowe oleju

    Farsz :
    - 500 g mięsa mielonego
    - 1 cebula
    - 1 duży pomidor
    - 1 duża papryka
    - puszka kukurydzy
    - puszka czerwonej fasoli
    - 3 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego
    - 5 łyżek stołowych ketchupu pikantnego
    - sól
    - pieprz
    - papryka ostra
    - papryka słodka
    - olej do smażenia
    - 1/4 szklanki wody

    Dodatkowo :
    - słoik sosu meksykańskiego
    - ser żółty
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki po meksykańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto :
    Mąkę przesiać, dodać jajka, mleko, sól, wodę oraz olej. Wszystko dokładnie zmiksować. Naleśniki smażyć na średnio rozgrzanej patelni, która uprzednio nie musi być nasmarowana tłuszczem, ponieważ olej dodany jest bezpośrednio do surowej masy naleśnikowej.
  • 2. Farsz :
    Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dusimy na małym ogniu. Gdy cebula nabierze złocistego koloru dodajemy mięso mielone. Smażymy je około 15 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę, pomidora, odsączoną kukurydzę i fasolę, koncentrat, ketchup i wodę. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką. Wszystko dusimy jeszcze przez około 15 minut na małym ogniu.
  • 3. Dodatkowo :
    Gotujemy sos meksykański ze słoika, żółty ser ścieramy na tarce.
  • 4. Na naleśniki nakładamy farsz, zawijamy w dowolny sposób. Naleśniki sypiemy serem i zapiekamy. Gotową przystawkę polewamy sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować