Zapiekane naleśniki po meksykańsku

4.51 (172 ocen)

Mielone mięso, fasola, papryka, pomidory, kukurydza – wszystko doprawione sporą ilością ostrych przypraw. Nam to danie bardzo przypadło do gustu, więc gorąco Wam polecam.

Składniki:

  • Składniki:
    Naleśniki:
    500 ml mleka
    100 ml wody gazowanej
    250 g mąki pszennej
    1 jajko
    2 łyżki oleju
    szczypta soli
    Farsz:
    500 g mięsa mielonego wołowego
    400 g pomidorów siekanych w puszcze *
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 duża papryka czerwona
    1/2 puszka kukurydzy
    1 puszka czerwonej fasoli
    1 czerwona papryczka chili
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    2 łyżeczki przyprawy chili con carne
    1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
    1 łyżeczka sosu tabasco **
    3 łyżki oliwy
    pieprz czarny
    sól
    Sos pomidorowy:
    400 g pomidorów siekanych w puszcze *
    1 średnia cebula
    2 ząbki czosnku
    150 ml wody
    1/2 łyżeczki cukru
    3 łyżki oliwy
    pieprz czarny
    sól
    Dodatkowo:
    150 g sera żółtego cheddar
Wystaw ocenę:

4.51 (172 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Zapiekane naleśniki po meksykańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Naleśniki:
    Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, mleko, wodę, olej i sól. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Nie sugerujcie się zbytnio proporcjami które podałam, gdyż gęstość ciasta zależy m.in. od rodzaju mąki czy wielkości jajek. Ciasto na naleśniki powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Gotowe ciasto odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie sprawdzamy konsystencję ciasta. Prawdopodobnie nieco zgęstniało, więc dolewamy odrobinę wody lub mleka. Na patelnię wylewamy łyżkę oleju, za pomocą ręcznika papierowego rozsmarowujemy olej po całej patelni. Na rozgrzaną i nieco uniesioną patelnię wylewamy porcję ciasta, poruszając nią tak, aby ciasto cieniutką warstwą pokryło całe dno patelni. Po chwili przewracamy naleśnik na druga stronę, chwilę smażymy i zdejmujemy na talerz. Tak postępujemy do wykorzystania całego ciasta naleśnikowego. Ja używam specjalnej patelni do naleśników, która nie wymaga ponownego natłuszczania.
  • 2. Farsz:
    Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. Paprykę czerwoną myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy w drobną kostkę. Papryczkę chili drobno siekamy razem z pestkami. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i chwilę podsmażamy. Dodajemy czosnek i smażymy do momentu, aż cebulka się zeszkli. Wrzucamy mięso i mieszając podsmażamy, aż mięso zmieni kolor i nie będzie surowe. Dodajemy pomidory, kukurydzę, paprykę czerwoną i papryczkę chili. Dusimy wszystko razem na średnim ogniu około 5 minut. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy i dalej dusimy około 20 minut, aż sos zgęstnieje. Na samym końcu dodajemy odcedzoną czerwoną fasolę. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Sos po wystudzeniu jeszcze zgęstnieje, więc nie będzie wypływał z naleśników.
  • 3. Sos pomidorowy:
    Cebulę, czosnek obieramy i drobno siekamy. W rondelku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i podsmażamy. Po chwili dodajemy czosnek i podsmażamy do momentu, aż cebulka się zeszkli. Dodajemy pomidory, wodę i wszystkie przyprawy. Gotujemy na średnim ogniu około 20 – 25 minut, aż sos wyraźnie zgęstnieje.
    Naleśniki nadziewamy farszem, zwijamy w ruloniki. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy sos pomidorowy i rozprowadzamy go po całej powierzchni naczynia. Nafaszerowane naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy startym żółtym serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180′ C. Zapiekamy około 15-20 minut.
    * można użyć całych pomidorów, wcześniej należy je posiekać
    ** można zastąpić pieprzem cayenne
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować