BABKA MARMURKOWA NA MAŚLE

3.33 (3 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 25 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Babka marmurkowa to idealny wypiek na Świąteczny stół wielkanocny. Babka z tego przepisu wychodzi mięciutka i puszysta. Babka jest jednym z ulubionych ciast wypiekanych na święta. Pięknie prezentuję się na stole, możemy ozdobić w dowolny sposób.

  • 25 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO :

    300 g masła,
    250 g cukru,
    5 jajek,
    375 g mąki pszennej,
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki mleka.

    Do części kakaowej:

    20 g kakao
    20 g cukru
    2-3 łyżki mleka.

    Dodatkowo:

    cukier puder do posypania.
Wystaw ocenę:

3.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Babka wielkanocna

Babka marmurkowa na maśle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do misy miksera wrzucamy miękkie masło i miksujemy na jasną masę, następnie stopniowo dodajemy cukier ciągle miksując na średnich obrotach.

    Następnie dodajemy stopniowo po jednym jajku. Miksujemy aż wszystko się ładnie połączy.

    Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.

    Mąkę z proszkiem dodajemy na przemian z mlekiem stopniowo do masy jajecznej, miksujemy na małych obrotach do połączenia się składników.

    Następnie ciasto dzielimy na dwie części i do jednej z nich dodajemy kakao i mleko, dokładnie mieszamy do połączenia się składników.

    Formę z kominem o wymiarach 24 cm średnicy smarujemy masłem i posypujemy mąkę.

    Przelewamy ciasto jasne, następnie ciasto ciemne. Wykałaczką lub nożem robimy esy floresy.

    Ciasto pieczemy 45-50 minut w 180 stopniach góra dół do suchego patyczka.


    Smacznego

Porady

Upieczoną babkę dekorujemy według własnego uznania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować