Muffiny piknikowe

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo zdrowe i co najważniejsze bardzo smaczne muffinki, długo utrzymujące świeżość. Doskonale sprawdzą się na pikniku, bo dobrze znoszą podróż w koszu piknikowym i nie brudzą rąk w czasie jedzenia.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna razowa: 0.75 szklanki
    - mąka tortowa: 0.5 szklanki
    - płatki owsiane: 0.5 szklanki
    - otręby pszenne: 0.25 szklanki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - soda oczyszczona: 0.5 łyżeczki
    - cynamon: 1 łyżeczka
    - sól: 1 szczypta

    - duże jajko: 1 sztuka
    - mleko: 0.75 szklanki
    - mus gruszkowy: 0.5 szklanki
    - olej słonecznikowy: 6 łyżek
    - syrop klonowy: 0.25 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babeczki Babeczki Muffinki

Muffiny piknikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednej misce wymieszałam składniki suche: obie mąki, płatki owsiane, otręby pszenne, cynamon, szczyptę soli, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
  • 2. W drugiej misce składniki mokre: roztrzepane jajko, mleko, mus jabłkowy, olej i syrop klonowy.
  • 3. Połączyłam zawartość obu naczyń, mieszając tylko do połączenia się składników.
  • 4. Formę do muffinek wyłożyłam papilotkami. Nałożyłam do nich ciasta wypełniając niemal całe foremki. Posypałam po wierzchu płatkami owsianymi.
  • 5. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 190ºC przez 25 minut. Studziłam na kratce kuchennej.
  • 6. *czasami wystarczy tylko ½ szk. mleka. W zależności od tego, jakiej mąki użyjemy dajemy tyle mleka, aby ciasto miało konsystencję, która pozwoli, aby swobodnie spływało z łyżki do foremki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Amerykańska Impreza Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować