Cytrynowe muffiny z lemon curd

4.5 (177 ocen)

  • 4 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Idealnie cytrynowe muffinki, których smak dopełnia orzeźwiający krem cytrynowy w środku. Bardzo smaczne i ciągle świeże nawet dwa dni od upieczenia.

  • 4 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • sok z cytryny – 1/3 szk.
    mąka tortowa – 1i 1/2 szk.
    proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
    olej rzepakowy – 1/2 szk.
    duże jajka – 3 szt.
    cukier drobny – 3/4 szk.
    mleko – 1/2 szk.
    szczypta soli
    lemin curd - 1/2 słoiczka
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Babeczki Babeczki Muffinki Dodatki

Cytrynowe muffiny z lemon curd - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • 2. W misce roztrzepać jajka widelcem. Dodać drobny cukier do wypieków, sok z cytryny i olej rzepakowy. Całość krótko zmiksować.
  • 3. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i partiami dodawać do masy jajecznej na zmianę z mlekiem. Wymieszać do połączenia się składników.
  • 4. Do silikonowych lub innych foremek włożyć po łyżce ciasta, następnie po łyżeczce lemon curd i uzupełnić ciastem.
  • 5. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec 25 minut. Wystudzić na kratce kuchennej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować