anta19

anta19

Brodziszewo

O mnie:

Prowadzę blog kulinarny jadloiczytadlo.blogspot.com ZAPRASZAM

Obserwujących: 2

 
Wiadomość
Użytkownik anta19 w dniu 29.01.2019 12:14 opublikował przepis:

Sałatka ze słonecznikiem, kukurydzą i jajkiem

Jeżeli lubicie słonecznik to ta sałatka będzie Wam smakowała, ponieważ dominującym smakiem jest właśnie smak słonecznika, na drugim miejscu wyczuwa się słodycz kukurydzy. Bardzo sycąca i bardzo smaczna.

Użytkownik anta19 w dniu 29.01.2019 12:09 opublikował przepis:

Łosoś z warzywami i mleczkiem kokosowym

Szybkie, proste i smaczne danie... lubię takie! Łosoś, warzywa i mleczko kokosowe! Pycha! Najlepiej smakuje z ryżem.
Użytkownik anta19 w dniu 29.01.2019 12:04 opublikował przepis:

Sałatka z porem, selerem naciowym i kukurydzą

Co decyduje o tym, że sałatka jest smaczna? Zdecydowanie trafne połączenie składników. I tak to por kocha kukurydzę, a kukurydza kocha pora, do tego seler naciowy, jajka i ogórek konserwowy..... wszystko to składa się na mega pyszną sałatkę.

Użytkownik anta19 w dniu 24.01.2019 21:30 opublikował przepis:

Sałatka z pieczonych buraczków, awokado i fety

Pieczone buraczki są niezwykle słodkie i smaczne więc sałatka jest bardzo dobra a w tle jej słodka nuta.
Użytkownik anta19 w dniu 24.01.2019 21:25 opublikował przepis:

Pizza z tuńczykiem

Dziewiąty luty to dzień pizzy, tak więc po serii postów z sałatkami proponuję pizzę - dla mnie to najlepsza pizza pod względem doboru składników.
Użytkownik anta19 w dniu 24.01.2019 21:20 opublikował przepis:

Sałatka ze szpinakiem, makaronem,tuńczykiem i ogórkiem konserwowym

Bardzo syta i smaczna sałatka. Robi się ją bardzo szybko i szybko zjada.
Użytkownik anta19 w dniu 24.01.2019 21:15 opublikował przepis:

Kurczak w sosie porowym

Kurczak w tej wersji to moja absolutna pierwsza trójka jeżeli chodzi o sposób przyrządzenia tego rodzaju mięsa. Jeżeli lubicie pora to możecie być pewni, że będzie Wam smakowało. Podany z ryżem jest obłędnie pyszny.
Użytkownik anta19 w dniu 24.01.2019 21:11 opublikował przepis:

Carpaccio z buraka z pestkami dyni styryjskiej

Ostatnimi czasy w mojej kuchni króluje buraczek. Zakochałam się w tym warzywie, a raczej w jego nowej odsłonie, ponieważ do tej pory oprócz barszczu, buraczki znałam, tylko jako tarty dodatek do kaczki i pyz. Dziś będzie carpaccio, zapewne wielu z Was zna to danie, jednak ja postanowiłam je przygotować trochę inaczej. I tak to dodanie serka feta i dyni styryjskiej okazało się bardzo trafne ponieważ wyszło mega wykwintne danie. Dodam jeszcze, że buraczki do carpaccio można zarówno gotować jak i piec, jednak ja zdecydowanie polecam pieczenie ich w piekarniku ponieważ zawarty w nich cukier karmelizuję się i dzięki temu są bardzo słodkie i smaczne, a buraczki gotowane w wodzie pozbawione są już tych walorów smakowych.
Użytkownik anta19 w dniu 24.01.2019 21:08 opublikował przepis:

Pasta z ciecierzycy czerwonej

Często wegetariańskie pasty przygotowywałam z fasoli lub grochu, tym razem ciecierzyca bardzo miło mnie zaskoczyła swoim smakiem. Jest przepyszna, odpowiednio przyprawiona, podana ze świeżym pieczywem jest obłędnie pyszna.
Użytkownik anta19 w dniu 24.01.2019 21:04 opublikował przepis:

Pulpeciki z batatami w sosie słodko-ostrym

To jedno z lepszych dań jakie ostatnio jadłam. Przepis znalazłam gdzieś w Internecie i zrobiłam je dokładnie z wytycznymi, jednak ostateczny smak jakoś wydawał mi się ciągle płytki. Po dodaniu miodu i papryki chili danie nabrało charakteru, bo najwyraźniej właśnie tych dwóch przypraw potrzebowało, aby stać się daniem wyśmienitym. Zróbcie a nie pożałujecie.
Użytkownik anta19 w dniu 24.01.2019 21:00 opublikował przepis:

Słony karmel - idealny sos do deserów!

Ze słonym karmelem pierwszy raz zetknęłam się jedząc amerykańskie ciasteczka z Biedronki. Uwielbiam je! Gdy zaczęłam szukać w niezawodnym Internecie okazało się, że słony karmel od dawien dawna króluje na kulinarnych blogach. Użyłam pierwszego lepszego przepisu i bingo. Wyszedł idealnie karmelowy i idealnie słony. Taki sos nadaje się do deserów, do przekładania kruchych ciasteczek i ciast. Można go bardzo długo przechowywać w lodówce.
Użytkownik anta19 w dniu 24.01.2019 20:51 opublikował przepis:

Kruche ciasteczka ze słonym karmelem

Te ciasteczka są obłędne, po pierwsze dlatego, że ciasto jest mega kruche, ale nie twarde, rozpływa się w ustach, po drugie słony karmel jest niebiański, kto nie próbował ten niech żałuje.
Użytkownik anta19 w dniu 24.01.2019 20:46 opublikował przepis:

Tradycyjna pascha wielkanocna

Dla niektórych nie ma świąt bez jajka, dla innych bez szynki czy żurku, a ja odkąd spróbowałam to cudo twierdzę, że nie ma świąt bez paschy. Zawsze sobie wyobrażałam, że pascha to taki sernik na zimno, nic bardziej mylnego. Prawdziwy ser, żółtka, masło i mnóstwo bakalii ... czy już potraficie wyobrazić sobie ten smak?
Użytkownik anta19 w dniu 24.01.2019 20:42 opublikował przepis:

Śląski kołacz z jabłkami

Śląski kołacz to bardzo specyficzne ciasto drożdżowe, smakuje nieco inaczej niż znane nam ciasto drożdżowe z kruszonką. Ciasto to wałkuje się, dlatego jest dosyć czasochłonne. W środku masa jabłkowa, na wierzchu maślana posypka. Kołacz najlepszy jest na drugi, trzeci dzień po upieczeniu , ponieważ nabiera wilgoci z masy jabłkowej i staje się niezwykle aromatyczne i nie jest takie suche jak tradycyjny drożdżowy.

Użytkownik anta19 w dniu 24.01.2019 17:44 opublikował przepis:

Fasolka po włosku

Jeżeli znudziła się Wam fasolka po bretońsku, to proponuję przygotowanie jej na sposób włoski. Mnie smakiem przypomina trochę naszą tradycyjną grochówkę, jednak to zupełnie inne danie, bardzo dobre, pożywne i sycące. Zapach i smak czosnku oraz tymianku fantastycznie pobudzają kubki smakowe.
Użytkownik anta19 w dniu 24.01.2019 17:40 opublikował przepis:

Ciasto szpinakowe z czarną porzeczką

Ciasto szpinakowe ze świeżego szpinaku to obowiązkowe ciasto na sezon wiosna - lato. To zdjęcie niestety nie oddaje soczystej zieleni tego biszkoptu, naprawdę kusi swym kolorem. A krem śmietanowo - porzeczkowy swym zdecydowanym smakiem porzeczki sprawia, że ciasto nie jest ani trochę słodko-mdłe. Każdą kostkę koniecznie udekorujcie jadalnymi kwiatami takimi jak bratki, nasturcja, akacja, czarny bez.
Użytkownik anta19 w dniu 24.01.2019 17:31 opublikował przepis:

Tort bezowy z kremem czekoladowym i truskawkami

Przygotowując bezy z kremami śmietanowymi należy je spożyć zaraz po przygotowaniu, ponieważ beza się rozpuści, natomiast krem na bazie masła i czekolady sprawi, że taki tort możemy przechowywać nawet 2-3 dni. U mnie zjadany jest natychmiast, ale gdyby ktoś miał zamiar zostawić na później, to bez obaw, można bez uszczerbku na jego jakości.
Użytkownik anta19 w dniu 24.01.2019 17:22 opublikował przepis:

Zupa pomidorowa z serowymi grzankami

Pomidorowa ze świeżych pomidorów, ze słodką śmietanką, z miodem, świeżą bazylią i czosnkiem. Najlepsze na letnie obiady i nie tylko. Zupę można podawać tradycyjnie z ryżem lub makaronem, lub bagietką zapieczoną z mozzarellą.
Użytkownik anta19 w dniu 24.01.2019 11:22 opublikował przepis:

Sałatka z pieczonymi burakami, selerem naciowym i fetą

Gdybym miała do wyboru między kawałkiem najsmaczniejszego tortu a sałatką z pieczonego buraka to zdecydowanie wybrałabym tą sałatkę. Zakochałam się w niej od pierwszej łyżeczki. Wszystkie składniki sałatki tworzą mega smaczną całość. Niebo w gębie.
Użytkownik anta19 w dniu 11.01.2017 11:09 opublikował przepis:

Ciasto ziemniaczane z orzechami PYCHA

Przepis jakiś czas temu podesłała mi koleżanka, bez jej pozytywnej rekomendacji z pewnością nie upiekłabym go.... no bo ciasto z ziemniakami?... ja rozumiem babka ziemniaczana,, ale ciasto! A jednak. W cieście ogóle nie czuć ziemniaków, czuć za to migdały i orzechy.

Użytkownik anta19 w dniu 28.12.2016 19:01 opublikował przepis:

Gulasz Jankiela

Ten gulasz w naszym domu to już obowiązkowy punkt świątecznego meni. Jest nieziemsko dobry, słodka nuta nadaje mu wyjątkowości
Użytkownik anta19 w dniu 16.12.2016 17:39 opublikował przepis:

Pierś z kurczaka z farszem z pora i boczku

Por to moje ulubione warzywo, uwielbiam go pod każdą postacią. Dziś postanowiłam nadziać nim pierś kurczaka. Chrupiąca panierka, soczysty kurczak i on, czyli por!
Użytkownik anta19 w dniu 16.12.2016 17:36 opublikował przepis:

Piernikowe mufinki z choinką

Mufinkowe pierniczki koniecznie muszą znaleźć się na świątecznym stole, szczególnie jeżeli do tego stołu zasiądą dzieci - będą nimi zachwycone! W moim domu piernik to obowiązkowy świąteczny wypiek.
Użytkownik anta19 w dniu 14.07.2016 17:59 opublikował przepis:

Makowiec gotowany z bita śmietaną

Fantastycznie pyszny makowiec, zupełnie inny niż pieczony
Użytkownik anta19 w dniu 10.07.2016 23:01 opublikował przepis:

Pierogi z bobem i boczkiem

Uwielbiam pierogi i uwielbiam bób, a połączenie tych dwóch zaowocowało pysznym daniem... z boczkiem i cebulką - absolutna pychotka
Użytkownik anta19 w dniu 10.06.2016 22:15 opublikował przepis:

Szczupak faszerowany w skórze

Gdy przygotowuje szczupaka faszerowanego, zawsze obiecuję sobie, że to już ostatni raz, jednak wracam do tego przepisu jak bumerang, no bo pyszny to on jest!!!! Jeżeli zdejmiecie skórę i wyjmiecie ości z surowego mięsa, to już połowa sukcesu, tak więc jest to przepis dla cierpliwych i ambitnych. Pow
Użytkownik anta19 w dniu 06.06.2016 21:49 opublikował przepis:

Błyskawiczny ser smażony ze świeżego sera

Ser smażony to smak dzieciństwa, jeszcze ciepły, prosto z patelni na kromkę chleba .... mmm... pycha! Jednak nie zawsze się udawał! Potrzebny był biały, dobrze odciśnięty z serwatki ser, który pokruszony musiał sobie poleżakować kilka dni i tutaj zaczynały się schody. Czasem ładnie się zestarzał i w
Użytkownik anta19 w dniu 01.06.2016 22:44 opublikował przepis:

Gulasz z żołądków drobiowych w sosie porowo - śmietanowym

Cóż to był za gulasz!!! Absolutny mój faworyt w temacie gulaszy. Żołądki, a do tego ostry posmak pora i słodka śmietanka wspaniale się uzupełniły.
Użytkownik anta19 w dniu 01.06.2016 22:41 opublikował przepis:

Meksykańskie leczo

Danie typu "otwieramy puszki", łatwe i szybkie w przygotowaniu i nie ma takiej opcji aby Wam się nie udało. Jeżeli lubicie połączenie słodyczy ananasa i kukurydzy z kurczakiem i pikantnością ketchupu to będzie Wam smakowało. Dla mnie pycha.
Użytkownik anta19 w dniu 01.06.2016 22:34 opublikował przepis:

Paszteciki z kiełbasą

Fajne, łatwe i szybkie w przygotowaniu paszteciki. Doskonała przekąska a nawet danie główne dla niespodziewanych gości. Do tego wystarczy podać sałatkę i gotowe!!!
Użytkownik anta19 w dniu 13.05.2016 09:48 opublikował przepis:

Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami

Na zimno i gorąco, chrupiąca skórka i pyszny farsz
Użytkownik anta19 w dniu 19.12.2015 17:15 opublikował przepis:

Śledzie w sosie ogrodowym

Szybkie i proste danie
Użytkownik anta19 w dniu 15.11.2014 17:04 opublikował przepis:

Gęsie pipki

Frywolna nazwa a danie jakże proste w swym składzie. Kto nie próbował, nie jest sobie wstanie wyobrazić jak pyszne jest połączenie gęsich żołądków z cebulą. Słodycz tej potrawy sprawia, że naprawdę jest to jedna z moich ulubionych potraw.
Użytkownik anta19 w dniu 15.09.2014 20:06 skomentował:

Bakłażan faszerowany kaszą jaglaną

Użytkownik anta19 w dniu 10.09.2014 12:36 opublikował przepis:

Sałatka z pieczonych warzyw

Zaintrygowana przepisem na sałatkę z pieczonych warzyw, pomyślałam, że koniecznie musze ją wypróbować. Nie chciałam się jednak posiłkować żadnym przepisem, tylko intuicyjnie wybrałam warzywa i zrobiłam tak jak mi podpowiadał mój kulinarny nos ;-))) Wyszła oryginalna, smakowita sałatka.
Użytkownik anta19 w dniu 10.09.2014 12:32 opublikował przepis:

Bakłażan faszerowany kaszą jaglaną

Cieszę się, że przygotowując bakłażana faszerowanego zamiast tradycyjnego ryżu, wybrałam kaszę jaglaną. Trochę obawiałam się tej zamiany, jednak okazało się, że to był strzał w dziesiątkę.
Użytkownik anta19 w dniu 10.09.2014 12:27 opublikował przepis:

Kurczak pieczony z ziemniakami

Przekonałam się ostatnio jak pyszne są ziemniaczki pieczone w specjalnym rękawie do pieczenia razem z mięsem. Danie można też przygotować w naczyniu żaroodpornym z przykrywką. Ziemniaczki przechodza aromatem z mięsa i ostatecznie danie pieczone na jednym źródle energii (aspekt oszczędności).
Użytkownik anta19 w dniu 09.09.2014 21:23 skomentował:

Ananasek pod petitką

Użytkownik anta19 w dniu 09.09.2014 21:21 skomentował:

Ananasek pod petitką

Użytkownik anta19 w dniu 09.09.2014 15:05 opublikował przepis:

Nalewka z aronii z wiśniową nutą

Nalewki zazwyczaj są czasochłonne, zaletą tej nalewki jest ekspresowy czas przygotowania, który nawet w jednym procencie nie ujmuje jej jakości,. Ma piękny kolor i smak wiśniówki. Uwielbiam ją.
Użytkownik anta19 w dniu 09.09.2014 14:58 opublikował przepis:

Jarmuż zasmażany z kabaczkiem lub z cukinia

Jarmuż potraktowałam podobnie jak szpinak i dodałam uduszonego kabaczka z czosnkiem. Wspaniały dodatek do letniego obiadu, naprawdę polecam i nie żałujcie czosnku.
Użytkownik anta19 w dniu 09.09.2014 14:56 opublikował przepis:

Pizza z serkiem feta i pieczarkami

Receptura na to ciasto do pizzy jest naprawdę rewelacyjna. Ciasto zawsze wychodzi chrupiące i pulchne. Podane składnik są na dużą blachę z wyposażenia piekarnika, dla 5-6 osób.
Użytkownik anta19 w dniu 09.09.2014 14:51 opublikował przepis:

Konfitura z derenia

Dereń to dla mnie nowość, z początku kwaskowata i drętwa, ale po przełamaniu się i wybraniu tych dojrzałych owoców stwierdziłam, że to całkiem fajny owoc, a skoro jest kwaskowy to znaczy, że ma dużo witaminy C i faktycznie podobny swymi właściwościami jest to żurawiny.

To może cię zainteresować