Przepis na kapustę czerwoną czyli modo kapusta pochodzi z mojego domu rodzinnego. Jest to u nas tradycja rodzinna. Kapusta syta i przygotowana w sposób tradycyjny. Tak kapusta musi być dodatkiem do niedzielnego obiadu.
60 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
kapusta czerwona 1/2 główki lub 1 mała główka,
boczek wędzony około 150 g,
cebula 1 duża,
ocet,
pieprz mielony,
sól,
ziele angielskie 2 ziarenka,
liść laurowy ,
cukier do smaku,
smalec 1 łyżeczka,
Modro czyli czerwona kapusta. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, pokroić na ćwiartki i poszatkować.
Przełożyć do garnka i zalać zimną wodą. Dodać liść laurowy, ziarenka ziela angielskiego oraz odrobina soli.
Gotować na pół miękko, następnie wodę odlać czyli kapustę odcedzić.
Do kapusty dodać pieprz mielony, ocet, cukier oraz pokrojoną w kostkę surową cebulę - wymieszać.
Boczek wędzony pokroić w kostkę, wysmażyć na tyglu z dodatkiem smalcu.
Wysmażony boczek dać do kapusty, po wymieszaniu postawić na średnim ogniu i dymfować czyli dusić około 5 minut mieszając aby się kapusta się nie przypaliła a cebula zmiękła.
Komentarze