Śledzie po żydowsku z koperkiem, ogórkiem i czosnkiem

4.37 (218 ocen)

Doskonały śledzik na wszelkiego rodzaju imprezy, spotkania rodzinne, lub święta. Stanowi świetną zakąskę.

Składniki:

  • -500 g matijasów
    -3 cebule
    -3 ogórki kiszone
    -3 ząbki czosnku
    -3 ziarna ziela angielskiego
    -1 łyżka majeranku
    -pół pęczka kopru
    -1 szklanka oleju (rzepakowego)
    -1/4 szklanki oliwy z oliwek
    -2 łyżki białego octu winnego

    dodatkowo:
    -1 litr mleka do wymoczenia śledzi
Wystaw ocenę:

4.37 (218 ocen)

Śledzie po żydowsku z koperkiem, ogórkiem i czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie płuczemy pod strumieniem zimnej wody, następnie wrzucamy do miski i zalewamy 0,5 l. mleka. Moczymy godzinę.
  • 2. Po godzinie zmieniamy mleko i moczymy kolejną godzinę. Po upływie tego czasu śledzie dokładnie płuczemy pod zimną wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na około 3-4 cm plastry. Wrzucamy do miski.
  • 3. Ogórki ścieramy na tarce o małych oczkach i dodajemy do śledzi. Cebulę siekamy w drobniutką kosteczkę i również wrzucamy do śledzi. Dodajemy majeranek, drobno posiekany koper, ziele angielskie i poprzekrawany na połowy czosnek. Dokładnie wszystko mieszamy.
  • 4. Na osobnej miseczce dokładnie mieszamy olej, oliwę i ocet winny. Wlewamy do śledzi i dokładnie wszystko mieszamy. Śledzie przykrywamy i wstawiamy do lodówki na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Koper Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować