Ogórki kiszone z kolendrą i liściem chrzanu

  • wyświetlono: 1132 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Kiszone ogórki idealne jako samodzielna przekąska lub dodatek do obiadu oraz główny składnik zupy ogórkowej.

Kasja1986
  • 10 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

dowolna ilość ogórków gruntowych podobnej wielkości

zalewa:
proporcje na 1 litr wody:
1,5 stołowej łyżki soli morskiej

przyprawy:
proporcje na słoik 0,9 l:
ząbek czosnku
liść chrzanu
2 kulki ziela angielskiego
pół łyżeczki ziaren pieprzu kolorowego
pół łyżeczki ziaren kolendry
pół łyżeczki ziaren gorczycy
gałązka kopru
gałązka kolendry

Sposób przygotowania przepisu:

Ogórki kiszone z kolendrą i liściem chrzanu

  • 1. Do każdego słoika wrzucamy przyprawy. Ogórki ciasno układamy w słoikach. W szczeliny między ogórkami wkładamy liście chrzanu, łodygi kopru i kolendry. Wodę gotujemy z solą, jeszcze gorącą zalewamy ogórki. Słoiki zakręcamy, odwracamy do góry dnem. Wystudzone odstawiamy suche chłodne miejsce.

    Tak przygotowane ogórki można przechowywać do 6 miesięcy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ogórkiogórki kiszonekiszonki

Komentarze

Podobne przepisy

ogórki kiszone

Dodane przez: Nina80

ogórki kiszone

ogórki kiszone obowiązkowo muszą...

Ogórki kiszone z papryczką chili

Dodane przez: eluchap

Ogórki kiszone z papryczką chili

Ten przepis na ogórki kiszone mam...

Ogórki kiszone

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ogórki kiszone

Ogórki, które zawsze muszą być...

image-00yd3ch

Dodane przez: Apetyczna babeczka

Ogórki kiszone

Ogórki kiszone można podawać jako...

image-02helar

Dodane przez: Ewa Kuropacińska

Ogórki kiszone z miodem i chili

Bardzo fajny smak :) słodko- ostry...

Ogórki kiszone

Dodane przez: Ola1984

Ogórki kiszone

Najlepsze, intensywne w smaku i...

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.