Czekoladowy mus z owocami i bitą śmietaną

  • wyświetlono: 445 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Tabliczka czekolady-może dać początek niezwykłemu deserowi, ten puszysty mus z owocami truskawek i malin to nie tylko ogromna dawka czekolady, to coś więcej ! Rozpływa się w ustach i słodko syci, jeden pucharek zdecydowanie zaspokoi ochotę na więcej

IMG_20190918_121058
  • 6 porcje
  • 35min
  • Łatwy

Składniki

330 ml śmietanki kremówki 30%
20 dag gorzkiej czekolady 60% kakao
10 dag mlecznej czekolady
4 jajka
Szczypta soli
25 ml likieru amaretto lub rumu

Bita śmietana:
300 ml śmietanki kremówki
1 pełna łyżeczka cukru pudru

Sos owocowy:
15 dag mrożonych malin
20 dag truskawek
1 łyżka cukru
2 listki żelatyny Dr.Oetker
2 łyżki wody
Wiórki startej czekolady do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Czekoladowy mus z owocami i bitą śmietaną

  • Czekoladowy mus z owocami1. Mrożone maliny i truskawki -w sezonie dajemy świeże, przesypujemy do rondelka, zasypujemy cukrem i zostawiamy do całkowitego rozmrożenia, gdy puszczą sok podlewamy 2 łyżkami wody i gotujemy 5-6 minut aż owoce się rozpadną(jeśli zostaną w całości rozgniatamy łyżką na mus)zestawiamy z ognia
    Żelatynę w listkach namaczamy w zimnej wodzie jak w przepisie na opakowaniu , odciskamy w dłoniach dodajemy do gorącego musu i mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
  • 2. Mus:
    Śmietankę podgrzewamy w rondelku aż będzie dobrze ciepła-nie gotujemy! Dodajemy połamaną na kawałki gorzką i mleczną czekoladę, zostawiamy na 3 miinuty aż czekolada zacznie się rozpuszczać, mieszamy rózgą kuchenną do jednolitej gładkiej konsystencji, do schłodzonego ale wciąż płynnego musu dodajemy same żółtka, wlewamy likier amaretto i ponownie mieszamy.

    Białka ubijamy ze szczyptą soli do uzyskania gęstej sztywnej piany , stopniowo w trzech turach dodajemy do czek9oladowego musu mieszając delikatnie aby nie utracić struktury piany. Gotowy mus przelać po równo do szklanych pucharków. Chłodzić mus w lodówce przez godzinę aby lekko stężał.

    Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na gęsty krem wsypując pod koniec cukier puder. Wyłożyć śmietankę na czekoladowy mus polać sosem owocowym, posypać wiórkami tartej czekolady, włożyć na całą noc do lodówki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latoTruskawkiczekoladaDesersłodkościna słodkoMalinywiosnabez pieczeniana zimnosmietankakrem czekoladowymus czekoladowydla gościPoczęstunekdeser z owocamideser czekoladowywarstwowy deser

Komentarze

Podobne przepisy

Tort czekoladowy z ganache i bitą śmietaną

Dodane przez: AgaTrzaska

Tort czekoladowy z ganache i bitą śmietaną

Mój pierwszy w życiu tort. Odważyłam...

gotowe ciasto

Dodane przez: eva3075

BISZKOPT Z MUSEM ŚLIWKOWYM I BITĄ ŚMIETANĄ

Bardzo pyszne i lekkie ciasto ,zawsze...

Ryż z bitą śmietaną i musem truskawkowym.

Dodane przez: zielony liść

Ryż z bitą śmietaną i musem truskawkowym

Proste danie, które wszyscy uwielbiają...

Dodane przez: zohun11

ciasto z musem jabłkowym i bitą śmietaną

Trochę inna wersja jabłecznika.

GOFRY Z BITĄ ŚMIETANĄ I OWOCAMI

Dodane przez: magdzia44448

GOFRY Z BITĄ ŚMIETANĄ I OWOCAMI

Bita śmietana, truskawki, kiwi...

babeczki z owocami

Dodane przez: Little-Rosette

kruche babeczki z bitą śmietaną i owocami

Babeczki bardzo łatwe i szybkie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE