Czekoladowy mus z owocami i bitą śmietaną

4.49 (179 ocen)

  • 35 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Tabliczka czekolady-może dać początek niezwykłemu deserowi, ten puszysty mus z owocami truskawek i malin to nie tylko ogromna dawka czekolady, to coś więcej !
Rozpływa się w ustach i słodko syci, jeden pucharek zdecydowanie zaspokoi ochotę na więcej

  • 35 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 330 ml śmietanki kremówki 30%
    20 dag gorzkiej czekolady 60% kakao
    10 dag mlecznej czekolady
    4 jajka
    Szczypta soli
    25 ml likieru amaretto lub rumu

    Bita śmietana:
    300 ml śmietanki kremówki
    1 pełna łyżeczka cukru pudru

    Sos owocowy:
    15 dag mrożonych malin
    20 dag truskawek
    1 łyżka cukru
    2 listki żelatyny Dr.Oetker
    2 łyżki wody
    Wiórki startej czekolady do posypania
Wystaw ocenę:

4.49 (179 ocen)

Czekoladowy mus z owocami i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Czekoladowy mus z owocami 1. Mrożone maliny i truskawki -w sezonie dajemy świeże, przesypujemy do rondelka, zasypujemy cukrem i zostawiamy do całkowitego rozmrożenia, gdy puszczą sok podlewamy 2 łyżkami wody i gotujemy 5-6 minut aż owoce się rozpadną(jeśli zostaną w całości rozgniatamy łyżką na mus)zestawiamy z ognia
    Żelatynę w listkach namaczamy w zimnej wodzie jak w przepisie na opakowaniu , odciskamy w dłoniach dodajemy do gorącego musu i mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
  • 2. Mus:
    Śmietankę podgrzewamy w rondelku aż będzie dobrze ciepła-nie gotujemy! Dodajemy połamaną na kawałki gorzką i mleczną czekoladę, zostawiamy na 3 miinuty aż czekolada zacznie się rozpuszczać, mieszamy rózgą kuchenną do jednolitej gładkiej konsystencji, do schłodzonego ale wciąż płynnego musu dodajemy same żółtka, wlewamy likier amaretto i ponownie mieszamy.

    Białka ubijamy ze szczyptą soli do uzyskania gęstej sztywnej piany , stopniowo w trzech turach dodajemy do czek9oladowego musu mieszając delikatnie aby nie utracić struktury piany. Gotowy mus przelać po równo do szklanych pucharków. Chłodzić mus w lodówce przez godzinę aby lekko stężał.

    Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na gęsty krem wsypując pod koniec cukier puder. Wyłożyć śmietankę na czekoladowy mus polać sosem owocowym, posypać wiórkami tartej czekolady, włożyć na całą noc do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Maliny Truskawki Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować