Tort czekoladowy z konfiturą z czarnej porzeczki

4.99 (177 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Tort upiekłam do świątecznej kawy. Jest pyszny, delikatny, słodki smak kremu przełamuje kwaskowata konfitura z czarnej porzeczki. Wbrew pozorom jest bardzo łatwy do przygotowania i robi się go dosyć szybko.

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    3/4 szkl cukru
    1/2 szkl maki ziemniaczanej
    1/4 szkl maki pszennej
    1/4 szkl ciemnego kakao
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem:
    700 ml zimnej śmietanki 30 %
    500 g zimnego serka mascarpone
    4 łyżki cukru pudru
    2 śmietan-fixy
    2 tabliczki gorzkiej czekolady
    2 tabliczki białej czekolady

    Dodatkowo:
    słoiczek konfitury z czarnej porzeczki
    czekoladowe płatki do posypania
Wystaw ocenę:

4.99 (177 ocen)

Tort czekoladowy z konfiturą z czarnej porzeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Ubijać aż masa będzie lśniąca i szklista. Nadal ucierając dodawać po 1 żółtku. Obie mąki, kakao i proszek do pieczenia przesiać. Wsypać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki. Dno tortownicy (śr. 24cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać biszkopt. Piec w 180 stopniach przez ok 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Biszkopt ostudzić i przekroić na 2 krążki.
  • 2. Krem: Miskę robota schłodzić wcześniej. Czekolady połamać i osobno rozpuścić nad kąpielą wodną, lekko przestudzić (ma być lekko ciepła ale nie gorąca) Ubijać śmietankę. Gdy będzie prawie ubita dodać cukier puder, śmietan fixy i mascarpone, ubić na sztywny krem. Krem podzielić na 2 części. Do jednej dodać rozpuszczoną gorzką czekoladę, szybko ubić mikserem. Do drugiej części wlać białą czekoladę, zmiksować.
  • 3. Przełożenie: Krążki biszkopta nasączyć wodą (1/2 szkl) z dodatkiem cukru i łyżką soku z cytryny (można dodać alkohol), posmarować konfiturą z porzeczek. Ułożyć dolny krążek, założyć obręcz, nałożyć ciemny krem, wyrównać powierzchnię. Nałożyć drugi krążek ciasta i jasny krem, wyrównać. Tort chłodzić najlepiej przez całą noc w lodówce. Posypać czekoladowymi płatkami.

Porady

1. Oczekiwanie na ostygnięcie biszkoptu i stężenie całego tortu może się wydawać długie. Dlatego proponuję podzielić sobie przygotowanie tortu na etapy. Biszkopt upiec dzień wcześniej lub z samego rana aby zdążył ostygnąć do czasu aż zajmiemy się masą. Po przełożeniu dobrze by było aby torcik poleżał całą noc w lodówce i dobrze się schłodził. 2. Jeśli nie przepadacie za gorzką czekoladą krem można zrobić z mlecznej lub deserowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować