Armi As
śniadanie dla wielbicieli dyni – dyniowo- owsiane mini naleśniki z migdałową nutką.
Dynia jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Miąższ dyni zawiera całą gamę witamin, zaczynając od witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli A, E i K, przez rozpuszczalne w wodzie, takie jak witamina C czy witaminy z grupy B. Oczywiście dynie charakteryzuje wysoka zawartość karotenów – głównie α i β, co jest uzależnione od intensywności barwy miąższu. Im bardziej pomarańczowa barwa dyni, tym większa ilość karotenów. Warto wspomnieć, że dynia zawiera znikome ilości tłuszczów i białek, nieco więcej jest węglowodanów. Istotna jest zawartość substancji balastowych, czyli błonnika, który wspomaga trawienie.
Każdy może jeść dynie w takich ilościach na jakie ma ochotę i nie muszą nikogo gnębić wyrzuty sumienia, ponieważ w 100 g dyni jest tylko 30 kcal
0 (0 ocen)
Komentarze