Mini naleśniki dyniowo-owsiane

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

śniadanie dla wielbicieli dyni – dyniowo- owsiane mini naleśniki z migdałową nutką.

Dynia jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Miąższ dyni zawiera całą gamę witamin, zaczynając od witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli A, E i K, przez rozpuszczalne w wodzie, takie jak witamina C czy witaminy z grupy B. Oczywiście dynie charakteryzuje wysoka zawartość karotenów – głównie α i β, co jest uzależnione od intensywności barwy miąższu. Im bardziej pomarańczowa barwa dyni, tym większa ilość karotenów. Warto wspomnieć, że dynia zawiera znikome ilości tłuszczów i białek, nieco więcej jest węglowodanów. Istotna jest zawartość substancji balastowych, czyli błonnika, który wspomaga trawienie.
Każdy może jeść dynie w takich ilościach na jakie ma ochotę i nie muszą nikogo gnębić wyrzuty sumienia, ponieważ w 100 g dyni jest tylko 30 kcal

  • 25 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • – 100g pieczonej dyni

    – 2 jajka

    – 4 łyżki mleka

    – 6 łyżek płatków owsianych górskich

    – 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego

    – 1/2 łyżeczki ksylitolu

    – 1/2 łyżki masła do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki

Mini naleśniki dyniowo-owsiane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię rozgnieść widelcem, dodać resztę składników, wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na 5 minut.
    Smażyć na średnim ogniu, na mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni ( jednorazowo posmarowanej masłem) z obu stron na rumiano. Naleśniki podałam z twarogiem wymieszanym z domowym dżemem śliwkowym polane syropem trzcinowym. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować