Ciastka dyniowo - owsiane

4.51 (174 ocen)

  • 20 min

Pyszne ciastka dyniowe z płatkami owsianymi, czekoladą i orzechami. Miękkie, z bogatym wnętrzem - chrupiącymi orzechami i rozpuszczającą się w buzi czekoladą :) Mają ładny kształt, są puszyste, nie rozlewają się przy pieczeniu.

  • 20 min

Składniki:

  • 1/2 szklanki gęstego puree z dyni
    1 jajko
    60 g miękkiego masła
    1/2 szklanki płatków owsianych
    1/2 szklanki błyskawicznych płatków owsianych
    100 ml mąki pszennej
    1/3 szklanki cukru
    1/3 łyżeczki cynamonu
    1/3 łyżeczki sody
    1/4 szklanki posiekanych orzechów laskowych
    szczypta soli
    6 kostek czekolady
Wystaw ocenę:

4.51 (174 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z dyni Desery Ciastka

Ciastka dyniowo - owsiane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wyłożyć puree z dyni, dodać jajko i masło, krótko zmiksować.
  • 2. Do osobnej miski wsypać płatki owsiane, płatki owsiane błyskawiczne, mąkę, cukier, cynamon, sodę, orzechy, sól i posiekaną w małą kostkę czekoladę. wymieszać.
  • 3. Sypkie składniki dodać do masy dyniowo-maślanej, wymieszać łyżką. Lekko wilgotnymi dłońmi formować kulki wielkości orzecha włoskiego, kłaść na blachę do pieczenia w ok. 3 cm odległościach.
  • 4. Wstawić do nagrzanego do 200 C piekarnika, piec ok. 11-12 minut. Studzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować