Mini bezy - bezoletki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do ok 1/3 wysokości garnka wlać wodę i umieścić na nim miskę z białkiem i cukrem. Tak aby miska nie dotykała wody. Mieszać od czasu do czasu aż rozpuści się cukier. Po rozpuszczeniu cukru w białkach zostawić na ok. 20 min do przestudzenia. Przestudzoną masę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Białka przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać okręgi ( ok 8-10cm) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Blachę umieścić w piekarniku i suszyć bezę ok 2 1/2 godziny w 90 C w termo obiegu.
2.Śmietanę ubić razem z mascarpone i cukrem pudrem. Masą udekorować bezy, na wierzchu ułożyć owoce i posypać posiekanymi pistacjami.
Komentarze