Mini bezy - bezoletki

5 (6 ocen)

  • 25 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Mały słodki deserek, który zadowoli każdego. Połączenie idealne bezy, bita śmietana i owoce.

  • 25 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Beza:
    150 g białek (5-6 szt.)
    300g cukru
    30 g cukru pudru
    Krem
    500 ml śmietany 36%
    250 g mascarpone
    2 łyżki cukru pudru
    Garść pistacji
    Owoce - maliny, borówki truskawki
Wystaw ocenę:

5 (6 ocen)

Zobacz również:

Beza

Mini bezy - bezoletki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mini bezy bezoletki 1. Do ok 1/3 wysokości garnka wlać wodę i umieścić na nim miskę z białkiem i cukrem. Tak aby miska nie dotykała wody. Mieszać od czasu do czasu aż rozpuści się cukier. Po rozpuszczeniu cukru w białkach zostawić na ok. 20 min do przestudzenia. Przestudzoną masę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Białka przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać okręgi ( ok 8-10cm) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Blachę umieścić w piekarniku i suszyć bezę ok 2 1/2 godziny w 90 C w termo obiegu.
  • 2. Śmietanę ubić razem z mascarpone i cukrem pudrem. Masą udekorować bezy, na wierzchu ułożyć owoce i posypać posiekanymi pistacjami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować