Delikatne mini szarlotki-pyszne kruche babeczki z jabłkami i powidłami

4.5 (4 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

kruche, delikatne babeczki z powidłami, jabłkami prażonymi, posypane ciastem i polane lukrem cytrynowym.

Idealne na każdą okazję, pyszne i rozpływające się w ustach.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • * z tych proporcji wyszło mi ok 16 mini szarlotek pieczonych w foremkach 8cm

    CIASTO



    -2 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml)

    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    -1 jajko

    -200g miękkiego masła lub margaryny

    -1 łyżka cukru pudru

    -2 łyżki śmietany kwaśnej 12 lub 18%





    -ok 5-6 dużych jabłek

    -powidła śliwkowe



    LUKIER

    -sok z połowy cytryny

    -cukier puder ile zabierze
Wystaw ocenę:

4.5 (4 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Babeczki Kruche babeczki

Delikatne mini szarlotki-pyszne kruche babeczki z jabłkami i powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach, prażymy do miękkości-studzimy

    (jeśli jabłka są kwaśne można posłodzić, można też do nich dodać troszkę cynamonu)
    Składniki na ciasto dajemy do miski i zagniatamy lub wyrabiamy robotem z hakiem. Dzielimy na dwie części, wsadzamy do woreczków. Jedną część dajemy do lodówki a drugą do zamrażarki na 30 minut
    Część z lodówki wałkujemy i wykrawamy kółka, wyklejamy foremki posmarowane masłem.
    Każdą babeczkę smarujemy powidłami, dajemy trochę zimnych uprażonych jabłek.
    Ciasto z zamrażarki trzemy na tarce o grubych oczkach, posypujemy każdą babeczkę.

    Babeczki wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy na złoty kolor ok 20 minut

    Babeczki studzimy, wyciągamy z foremek i polewamy lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Masło Jajka Powidła śliwkowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować