Delikatne mini szarlotki-pyszne kruche babeczki z jabłkami i powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach, prażymy do miękkości-studzimy
(jeśli jabłka są kwaśne można posłodzić, można też do nich dodać troszkę cynamonu)
Składniki na ciasto dajemy do miski i zagniatamy lub wyrabiamy robotem z hakiem. Dzielimy na dwie części, wsadzamy do woreczków. Jedną część dajemy do lodówki a drugą do zamrażarki na 30 minut
Część z lodówki wałkujemy i wykrawamy kółka, wyklejamy foremki posmarowane masłem.
Każdą babeczkę smarujemy powidłami, dajemy trochę zimnych uprażonych jabłek.
Ciasto z zamrażarki trzemy na tarce o grubych oczkach, posypujemy każdą babeczkę.
Babeczki wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy na złoty kolor ok 20 minut
Babeczki studzimy, wyciągamy z foremek i polewamy lukrem.
Komentarze