Migdałowe quiche z kiełbaską i kalafiorem

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszne chrupiące ciasto kruche z migdałami i dodatkiem czarnuszki. Do tego kalafior, kabanosy, żywiecka. Quiche bardzo dobre na ciepło i na zimno. Możecie zapakować do pracy, na wynos poczęstować kogoś. Tak naprawdę nie jest trudne do zrobienia. Ciasto kruche często robię dzień wcześniej i wkładam do lodówki.

  • 45 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto kruche:

    100 g mąki pszennej

    100 g migdałów

    2 żółtka

    1/2 łyżeczki soli, pieprz

    1 łyżka nasion czarnuszki

    100 g masła zimnego

    2 łyżki zimnej wody


    nadzienie:

    70 g kabanosów

    1/4 kalafiora

    1/2 łyżeczki papryki wędzonej

    papryczka chili

    sól, pieprz

    2 białka

    2 jajka

    250 g serka czosnkowego śmietankowego

    100 g sera feta

    400 ml jogurtu greckiego

    10 pomidorków koktajlowych

    10 plastrów żywieckiej kiełbasy

    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Quiche Tarta na słono

Migdałowe quiche z kiełbaską i kalafiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:

    Migdały rozdrabniam na mąkę za pomocą kielicha blendującego.

    Do miski przesiewam mąkę, dodaję mąkę migdałową, zimne masło pokrojone,sól,pieprz,czarnuszkę,wodę zimną, żółtka i kroję nożem. Bardzo krótko zarabiam ciasto i wstawiam do zamrażalnika na godzinę, można dłużej. Szykuje formę wysoką o średnicy 21 cm.

    Ciasto rozwałkowuje na papierze do pieczenia przez drugi papier. Dzięki temu ciasto nie przykleja się do wałka. Do formy przekładam ciasto, zrywając papier,formuję boki wysokie z ciasta. Spód ciasta nakłuwam widelcem. Piekarnik nagrzewam do temperatury 200 stopni góra dół i piekę 20 minut aż się zrumieni.
  • 2. Nadzienie:

    Kalafior gotuję aldente w osolonej wodzie.Do miski wbijam jajka, dodaję białko,ser czosnkowy,jogurt, sól, pieprz, paprykę wędzoną i ostrą pokrojoną. Ser feta jest słony wiec ostrożnie z solą. Mieszam i na końcu dodaję fetę pokrojoną. Wylewam 1/3 masy, układam kawałki kalafiora,druga część masy, układam kawałki kabanosów. Wylewam resztę masy. Na wierzchu układam pomidorki koktajlowe pokrojone, plastry żywieckiej. Quiche wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni, po włożeniu zmniejszam na 180 stopni i piekę około 35 minut aż się zetnie. Przed podaniem posypuje natką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować