Quiche to tradycyjne danie kuchni francuskiej. Od tarty różni się tym że zalana jest masą śmietanowo-jajeczną. Jej niewątpliwą zaletą jest to że każdy może ją upiec ze swoimi ulubionymi dodatkami i zawsze będzie pyszna!
Quiche z kurczakiem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki ciasta zagniatamy w jednolitą masę. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Ciasto cienko rozwałkowujemy, nawijamy na wałek i przekładamy do natłuszczonej formy. Nadmiar odcinamy. Gęsto nakłuwamy widelcem i pieczemy w 180 stopniach C prze 15 minut.
2.W tym czasie myjemy i osuszamy pieczarki. Kroimy w plasterki. Na patelni roztapiamy masło klarowane i przesmażamy na nim grzyby. Doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem. Przekładamy do miseczki.
3.Kurczaka myjemy. Osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę. Na patelnię na której smażyliśmy pieczarki nakładamy łyżkę masła klarowanego i przesmażamy plasterki czosnku. Dodajemy kurczaka i doprawiamy go solą, czarnym pieprzem, słodka papryka i tymiankiem.
4.Na podpieczonym spodzie rozsmarowujemy pomidorowe. Na pasto nakładamy pieczarki a na nie kurczaka.
5.Jajka mieszamy ze śmietanką oraz solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową. Masą jajeczno-smietanową zalewamy tartę.
6.Pieczemy w 180 stopniach C przez około 15 minut do ścięcia masy.
Komentarze