Quiche z kurczakiem i pieczarkami

4.5 (169 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min

Quiche to tradycyjne danie kuchni francuskiej. Od tarty różni się tym że zalana jest masą śmietanowo-jajeczną. Jej niewątpliwą zaletą jest to że każdy może ją upiec ze swoimi ulubionymi dodatkami i zawsze będzie pyszna!

  • 60 min

Składniki:

  • ciasto:
    100g masła
    200g mąki pszennej
    żółtko
    2 łyżeczki papryki w płatkach
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    sól
    nadzienie:
    500g piersi z kurczaka
    masło klarowane do smażenia
    8 dużych pieczarek
    3 ząbki czosnku
    4 łyżki pesto pomidorowego
    2 jajka
    100ml śmietanki słodkiej
    sól, pieprz czarny, pieprz biały, gałka muszkatołowa, tymianek, słodka papryka
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Tarty Dania główne Quiche

Quiche z kurczakiem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Quiche z kurczakiem i pieczarkami 1. Wszystkie składniki ciasta zagniatamy w jednolitą masę. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Ciasto cienko rozwałkowujemy, nawijamy na wałek i przekładamy do natłuszczonej formy. Nadmiar odcinamy. Gęsto nakłuwamy widelcem i pieczemy w 180 stopniach C prze 15 minut.
  • Quiche z kurczakiem i pieczarkami 2. W tym czasie myjemy i osuszamy pieczarki. Kroimy w plasterki. Na patelni roztapiamy masło klarowane i przesmażamy na nim grzyby. Doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem. Przekładamy do miseczki.
  • Quiche z kurczakiem i pieczarkami 3. Kurczaka myjemy. Osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę. Na patelnię na której smażyliśmy pieczarki nakładamy łyżkę masła klarowanego i przesmażamy plasterki czosnku. Dodajemy kurczaka i doprawiamy go solą, czarnym pieprzem, słodka papryka i tymiankiem.
  • Quiche z kurczakiem i pieczarkami 4. Na podpieczonym spodzie rozsmarowujemy pomidorowe. Na pasto nakładamy pieczarki a na nie kurczaka.
  • Quiche z kurczakiem i pieczarkami 5. Jajka mieszamy ze śmietanką oraz solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową. Masą jajeczno-smietanową zalewamy tartę.
  • Quiche z kurczakiem i pieczarkami 6. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 15 minut do ścięcia masy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować