Mielone z soczewicą i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

wegetariańskie mielone które można jeść na ciepło i na zimno. polecam do pracy do szkoły.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g soczewicy zielonej
    15 dkg pieczarek
    1 jajko
    3 łyżki mąki kukurydzianej
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    3 łyżki sera żółtego startego
    1/2 szklanki kaszy jaglanej ugotowanej
    1 papryczka chili
    bułka tarta do obtoczenia
    natka pietruszki
    sól, pieprz
    1 łyżeczka czubricy czerwonej
    1/2 łyżeczki papryki wędzonej
    1 łyżeczka tymianku suszonego
    1 łyżeczka majeranku
    olej

    sos pieczarkowy:
    20 dkg pieczarek
    1 cebula
    1/2 łyżeczki majeranku
    sól, pieprz
    1/2 szklanki śmietany 30%
    1 łyżka krupczatki
    oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ser

Mielone z soczewicą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę moczę pół godziny w zimnej wodzie, następnie gotuję ją około 20 minut. Odstawiam do wystudzenia i odcedzam na sitku.
    Pieczarki umyte ścieram na tarce jarzynowej. Cebule obieram i kroję drobno, przesmażam na oleju razem z czosnkiem. Do cebuli dodaję pieczarki i przesmażam dalej. Do soczewicy dodaję pieczarki, mąkę kukurydzianą, ser żółty pokrojony, papryczkę chili pokrojoną, kaszę jaglaną ugotowaną, jajko, sól, pieprz, pokrojona natkę, tymianek, paprykę wędzoną, czubricę, majeranek.Całość mieszam i formuję kulki. Obtaczam w bułce tartej.Smażę na oleju na wolnym ogniu.

    sos:

    Cebulę pokrojoną przesmażam na oleju, dodaję pokrojone pieczarki i dalej przesmażam.Solę, pieprzę, dodaję majeranek. Krupczatkę rozrabiam w śmietanie i wlewam, do pieczarek, zagotowuję. Całość miksuję blenderem. Kotleciki podaję z sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować