Tradycyjne kotlety mielone z mięsa wieprzowego, ale z dodatkiem sporej ilości pieczarek. Dzięki nim takie kotlety są jeszcze bardziej smaczne i soczyste. Polecam w wersji smażonej, jak i pieczonej.
60 min
Dla 10 osób
Średni
Składniki:
1 1/2 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
500 g pieczarek
2 czerstwe bułeczki kajzerki
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
3 jajka
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej
1 łyżeczka pieprzu czarnego
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
ok 2 łyżeczek soli
bułka tarta
tłuszcz do smażenia
Oczyszczone pieczarki drobno
Kotlety mielone z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oczyszczone pieczarki drobno pokroić i usmażyć na patelni z niewielką ilością tłuszczu. Po przestudzeniu dodać do zmielonego mięsa, a na patelnię wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę i zeszklić.
2.Bułki namoczyć w mleku, a kiedy zmiękną lekko odcisnąć. Dodać do mięsa razem z usmażoną cebulą, rozgniecionym czosnkiem, jajkami, koncentratem pomidorowym i wszystkimi przyprawami.
3.Dobrze wymieszać, a jeżeli masa mięsna okaże się zbyt luźna można dosypać trochę bułki tartej. Maczając dłonie w zimnej wodzie, formować kotlety wszystkie tej samej wielkości. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Podawać np z ziemniakami i surówką. Smacznego :)
Komentarze