Kotlety mielone z pieczarkami

4.83 (211 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Tradycyjne kotlety mielone z mięsa wieprzowego, ale z dodatkiem sporej ilości pieczarek. Dzięki nim takie kotlety są jeszcze bardziej smaczne i soczyste. Polecam w wersji smażonej, jak i pieczonej.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 1/2 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
    500 g pieczarek
    2 czerstwe bułeczki kajzerki
    1 duża cebula
    4 ząbki czosnku
    3 jajka
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej
    1 łyżeczka pieprzu czarnego
    1 łyżeczka pieprzu ziołowego
    ok 2 łyżeczek soli
    bułka tarta
    tłuszcz do smażenia
    Oczyszczone pieczarki drobno
Wystaw ocenę:

4.83 (211 ocen)

Kotlety mielone z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Smażone pieczarki 1. Oczyszczone pieczarki drobno pokroić i usmażyć na patelni z niewielką ilością tłuszczu. Po przestudzeniu dodać do zmielonego mięsa, a na patelnię wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę i zeszklić.
  • Składniki kotletów 2. Bułki namoczyć w mleku, a kiedy zmiękną lekko odcisnąć. Dodać do mięsa razem z usmażoną cebulą, rozgniecionym czosnkiem, jajkami, koncentratem pomidorowym i wszystkimi przyprawami.
  • Kotlety 3. Dobrze wymieszać, a jeżeli masa mięsna okaże się zbyt luźna można dosypać trochę bułki tartej. Maczając dłonie w zimnej wodzie, formować kotlety wszystkie tej samej wielkości.  Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Podawać np z ziemniakami i surówką. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Pieczarki Wieprzowina Grzyby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować