Miękkie pierniczki

4.44 (148 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Robienie pierniczków to przedsmak Świąt. Warto poświęcić trochę czasu i przygotować je własnoręcznie. Te pierniczki są idealne.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 kg mąki
    400 g cukru
    6 łyżek miodu
    6 łyżeczek przyprawy korzennej do piernika
    2 łyżki kakao
    250 g masła
    5 jajek
    2 łyżki sody + 2 łyżki ciepłej wody do rozpuszczenia
    3 łyżki kwaśnej śmietany
Wystaw ocenę:

4.44 (148 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Pierniczki

Miękkie pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło, miód, cukier, kakao i przyprawę korzenną podgrzać w rondelku ciągle mieszając, aż do rozpuszczenia składników. Zdjąć z ognia i dodać do masy 250 g mąki i dobrze wymieszać. Odstawić do wystygnięcia.
    Chłodną masę wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i dodać do niej jajka, resztę mąki, śmietanę i sodę rozpuszczoną w wodzie. Zagnieść gładkie i błyszczące ciasto. Odłożyć do lodówki na całą noc (lub ok. 2 godzin), by zgęstniało i lepiej się wałkowało.
  • 2. Ciasto rozwałkować na stolnicy na grubość ok. 0,5 cm i wycinać pierniczki za pomocą foremek.
  • 3. Piec w nagrzanym do 170°C piekarniku przez 8-10 minut. Odstawić do wystygnięcia. Po wystygnięciu ozdobić lukrem, czekoladą lub posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować