REKLAMA

Miękkie pierniczki

wyświetlono: 1826 | dodany do książki kucharskiej: 3 | polecenia: 0

Robienie pierniczków to przedsmak Świąt. Warto poświęcić trochę czasu i przygotować je własnoręcznie. Te pierniczki są idealne.

opublikowany: 25.09.2014
Udostępnij Pinterest
  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 kg mąki
    400 g cukru
    6 łyżek miodu
    6 łyżeczek przyprawy korzennej do piernika
    2 łyżki kakao
    250 g masła
    5 jajek
    2 łyżki sody + 2 łyżki ciepłej wody do rozpuszczenia
    3 łyżki kwaśnej śmietany
Ocena:

(średnia 4.5 z 143 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Masło, miód, cukier, kakao i przyprawę korzenną podgrzać w rondelku ciągle mieszając, aż do rozpuszczenia składników. Zdjąć z ognia i dodać do masy 250 g mąki i dobrze wymieszać. Odstawić do wystygnięcia.
    Chłodną masę wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę i dodać do niej jajka, resztę mąki, śmietanę i sodę rozpuszczoną w wodzie. Zagnieść gładkie i błyszczące ciasto. Odłożyć do lodówki na całą noc (lub ok. 2 godzin), by zgęstniało i lepiej się wałkowało.
  • 2. Ciasto rozwałkować na stolnicy na grubość ok. 0,5 cm i wycinać pierniczki za pomocą foremek.
  • 3. Piec w nagrzanym do 170°C piekarniku przez 8-10 minut. Odstawić do wystygnięcia. Po wystygnięciu ozdobić lukrem, czekoladą lub posypką.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: joanna30 IMG_3480

Miękkie pierniczki

Pyszne, pachnące ciasteczka, które zawsze piekę i dekoruję wspólnie z córeczką.

kategoria: Ciasta Desery pierniczki opublikowany: 18.12.2016 | wyświetlono: 871 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE