Mazurek o smaku chałwy z granatem i pistacjami

  • wyświetlono: 20 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Mazurek o smaku chałwy. Doskonały na swiąteczny stół. A ponieważ tak smakował, że skończył sie w jeden dzień, nastepnym razem zrobię w formie kruchej tarty.

AZgotuj
  • 12 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto:

1,5 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru drobnego (trzcinowy)
1/2 kosztki zimnego masła
3 łyżki lodowatej wody

Krem:

250 gram mascarpone
2 łyżki tahiny
2 łyżki cukru pudru

siekane pistacje
owoc granatu

Sposób przygotowania przepisu:

Mazurek o smaku chałwy z granatem i pistacjami

  • 1. Wszystekie składniki ciasta przekładam do malaksera - oprócz wody. Kiedy powstanie parwie kruszonka wlewam zimną wodę. Po chwili pojawia sie kula ciasta. Przekładam na folię, zawijam i na 45 minut wkładam do lodówki. Formę smaruję masłem i wkałdam rozwałkowane na cienko ciasto i formuję około 1,5 cm brzegi. Dziurkuję spod, wykładam na ciasto warstwę papieru do pieczenia i obciażam fasolą. Piekę 15 minut. Po tym czasie zdejmuję papier i fasolę. Dopiekam jeszcze 15 minut. Studzę spód. Na zimny przekładam krem chałwowy, posypuję owocami granatu i siekanymi postacjami.

    Wymiary mojej formy: 30x25
    Nastawiamy piekarnik na 180 stopni piekarnik, czas pieczenia 30 min

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

tartamazurekchałwa ciasto wielkanocne

Komentarze

Podobne przepisy

Mazurek z orzechami

Dodane przez: czarrna

Mazurek z orzechami

Na wielkanocny stół

Mazurek bakaliowy

Dodane przez: czarrna

Mazurek bakaliowy

Na wielkanocny stół

TARTA ORZECHOWO CZEKOLADOWA ( BEZ MĄKI/ MASŁA I CUKRU BIAŁEGO )

Dodane przez: paulette17

TARTA ORZECHOWO CZEKOLADOWA ( BEZ MĄKI/ MASŁA...

Spód tarty to czekoladowe ciasto...

Pyszny mazurek.

Dodane przez: BABECZKA 35

Wielkanocny mazurek z powidłem, kajmakiem...

Chociaż do Świąt jeszcze kilka...

Tarte Tatin z gruszkami

Dodane przez: jjaamm

Tarte Tatin z gruszkami

Idealna dla wielbicieli francuskich...

image-1plpmhs

Dodane przez: gotowanieiblogowanie

Mazurek z kremem cytrynowym - lemon curd

Słodki mazurek, a jednocześnie...