Mazurek o smaku chałwy z granatem i pistacjami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Mazurek o smaku chałwy. Doskonały na swiąteczny stół. A ponieważ tak smakował, że skończył sie w jeden dzień, nastepnym razem zrobię w formie kruchej tarty.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:

    1,5 szklanki mąki
    1/2 szklanki cukru drobnego (trzcinowy)
    1/2 kosztki zimnego masła
    3 łyżki lodowatej wody

    Krem:

    250 gram mascarpone
    2 łyżki tahiny
    2 łyżki cukru pudru

    siekane pistacje
    owoc granatu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Mazurek

Mazurek o smaku chałwy z granatem i pistacjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystekie składniki ciasta przekładam do malaksera - oprócz wody. Kiedy powstanie parwie kruszonka wlewam zimną wodę. Po chwili pojawia sie kula ciasta. Przekładam na folię, zawijam i na 45 minut wkładam do lodówki. Formę smaruję masłem i wkałdam rozwałkowane na cienko ciasto i formuję około 1,5 cm brzegi. Dziurkuję spod, wykładam na ciasto warstwę papieru do pieczenia i obciażam fasolą. Piekę 15 minut. Po tym czasie zdejmuję papier i fasolę. Dopiekam jeszcze 15 minut. Studzę spód. Na zimny przekładam krem chałwowy, posypuję owocami granatu i siekanymi postacjami.

    Wymiary mojej formy: 30x25
    Nastawiamy piekarnik na 180 stopni piekarnik, czas pieczenia 30 min
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować