Mazurek o smaku chałwy. Doskonały na swiąteczny stół. A ponieważ tak smakował, że skończył sie w jeden dzień, nastepnym razem zrobię w formie kruchej tarty.
Mazurek o smaku chałwy z granatem i pistacjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystekie składniki ciasta przekładam do malaksera - oprócz wody. Kiedy powstanie parwie kruszonka wlewam zimną wodę. Po chwili pojawia sie kula ciasta. Przekładam na folię, zawijam i na 45 minut wkładam do lodówki. Formę smaruję masłem i wkałdam rozwałkowane na cienko ciasto i formuję około 1,5 cm brzegi. Dziurkuję spod, wykładam na ciasto warstwę papieru do pieczenia i obciażam fasolą. Piekę 15 minut. Po tym czasie zdejmuję papier i fasolę. Dopiekam jeszcze 15 minut. Studzę spód. Na zimny przekładam krem chałwowy, posypuję owocami granatu i siekanymi postacjami.
Wymiary mojej formy: 30x25
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni piekarnik, czas pieczenia 30 min
Komentarze