Kasza jaglana zapiekana o smaku chałwy

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Uwielbiam kaszę jaglaną i na słodko i na wytrawnie. Dzisiaj zapraszam Was na słodką wersję o pysznym chałwowym smaku, do tego bakalie i czekolada, no i powstało coś pysznego. Polecam na deser i podwieczorek. Zapraszam :)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 15 dag kaszy jaglanej
    szczypta soli
    woda gorąca
    10 dag ulubionej chałwy
    4 łyżki rodzynek
    2 łyżki wiórek kokosowych
    cukier do smaku
    masło do posmarowania kokilek
    4 kostki mlecznej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kasza jaglana zapiekana o smaku chałwy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu ze szczyptą soli. Ugotowaną przekładamy do miski i lekko studzimy. Do takiej lekko ciepłej wkruszamy chałwę i dokładnie mieszamy.
  • 2. Następnie do kaszy dajemy wiórki kokosowe, rodzynki i ewentualnie cukier do smaku, dokładnie mieszamy.
  • 3. Foremki kokilki smarujemy cieniutko masłem, następnie przekładamy do nich kaszę lekko ją ubijając. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni, pod koniec pieczenia na każdej układamy po kostce czekolady i zapiekamy aż się roztopi.
  • 4. Przed podaniem deser można jeszcze z wierzchu udekorować rodzynkami i wiórkami kokosowymi.
  • 5. Podajemy i życzę smacznego.

Porady

Z przepisu wychodzi 4 porcje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa Kasza Kasza jaglana Czekolada Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować