Ciasto jest przepyszne, cudownie pachnące orzeszkami ziemnymi i czekoladą.
Mazurek jest łatwy i dosyć szybki do zrobienia. Pamiętajcie, że sam spód można zrobić nawet tydzień wcześniej a przełożyć masą dzień przed podaniem.
60 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto kruche:
250 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
50 g cukru pudru
jajko
spora szczypta soli
1/2 słoika masła orzechowego z kawałkami orzeszków
garść prażonych orzeszków ziemnych do dekoracji
Krem czekoladowy:
100 g czekolady gorzkiej
50 g masła
50 g mleka
Mazurek czekoladowy z masłem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: wszystkie składniki posiekaj i zagnieć elastyczne ciasto. Formę na tartę (35x11 cm, ewentualnie okrągłą) posmaruj tłuszczem. Spód i boki wylep ciastem. Nakłuj widelcem i wstaw do lodówki na pół godziny. Ciasto przykryj papierem do pieczenia i wysyp np. ryż dla obciążenia i piecz 10 minut w 190 stopniach. Po tym czasie usuń ryż i papier i piecz kolejne 10 minut. Ciasto ostudzić.
Krem czekoladowy: W garnuszku rozpuść masło z mlekiem. Do gorącego dodaj połamana czekoladę. Po kilku minutach wymieszaj aż składniki się połączą. Lekko przestudź.
Spód mazurka posmaruj masłem orzechowym i polej czekoladą. Udekoruj orzeszkami i wstaw do lodówki do stężenia.
Rada: Spód mazurka możesz upiec nawet tydzień wcześniej.
Komentarze