Mazurek czekoladowy z masłem orzechowym

4.5 (177 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Ciasto jest przepyszne, cudownie pachnące orzeszkami ziemnymi i czekoladą.
Mazurek jest łatwy i dosyć szybki do zrobienia. Pamiętajcie, że sam spód można zrobić nawet tydzień wcześniej a przełożyć masą dzień przed podaniem.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    250 g mąki pszennej
    100 g zimnego masła
    50 g cukru pudru
    jajko
    spora szczypta soli

    1/2 słoika masła orzechowego z kawałkami orzeszków
    garść prażonych orzeszków ziemnych do dekoracji

    Krem czekoladowy:
    100 g czekolady gorzkiej
    50 g masła
    50 g mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Tarty Mazurek Orzeszki

Mazurek czekoladowy z masłem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: wszystkie składniki posiekaj i zagnieć elastyczne ciasto. Formę na tartę (35x11 cm, ewentualnie okrągłą) posmaruj tłuszczem. Spód i boki wylep ciastem. Nakłuj widelcem i wstaw do lodówki na pół godziny. Ciasto przykryj papierem do pieczenia i wysyp np. ryż dla obciążenia i piecz 10 minut w 190 stopniach. Po tym czasie usuń ryż i papier i piecz kolejne 10 minut. Ciasto ostudzić.


    Krem czekoladowy: W garnuszku rozpuść masło z mlekiem. Do gorącego dodaj połamana czekoladę. Po kilku minutach wymieszaj aż składniki się połączą. Lekko przestudź.

    Spód mazurka posmaruj masłem orzechowym i polej czekoladą. Udekoruj orzeszkami i wstaw do lodówki do stężenia.

    Rada: Spód mazurka możesz upiec nawet tydzień wcześniej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować