Wielkanocny mazurek o smaku pomarańczowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Kiedy, ponad 25 lat temu upiekłam po raz pierwszy ten mazurek- był hitem na wielkanocnym stole. Bardzo smakował domownikom i gościom.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    3 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    250 g masła
    3 żółtka
    1 całe jajko
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    szczypta soli
    2 łyżki zimnej wody

    Masa pomarańczowa:
    3 średnie pomarańcze
    2 średnie jabłka
    ok. 1 szklanki cukru- do smaku

    Dekoracja:
    płatki migdałów
    rodzynki
    perełki cukrowe
    motylki cukrowe
    pisak spożywczy
    żelki- kwiatuszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery

Wielkanocny mazurek o smaku pomarańczowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki na kruche ciasto 1. Wykonanie ciasta kruchego:
    Do miski wsypujemy składniki suche, następnie pozostałe, na końcu wlewamy wodę.
  • ciasto kruche 2. Wyrabiamy szybko na gładkie, miękkie, elastyczne ciasto.
  • ciasto kruche w blaszce 3. Duża blaszkę 36x30 cm wykładamy pergaminem i wylepiamy kruchym ciastem.
  • ciasto kruche nakłute widelcem 4. Ciasto nakłuwamy widelcem.
    Pieczemy, ok. 45 min. w temp. 160 stop. C. Sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone.
  • starta pomarańcza z jabłkiem 5. Masa pomarańczowa:
    Pomarańcze dokładnie szorujemy, sparzamy wrzątkiem. Ścieramy na tarce o drobnych oczkach, razem ze skórką.
    Jabłka obieramy ze skórki, ścieramy na tarce na dużych oczkach.
  • masa pomarańczowo- jabłkowa 6. Przekładamy owoce do garnka, wsypujemy cukier, przesmażamy na wolnym ogniu do zgęstnienia. Mieszamy, aby nie przypalić.
    Lekko studzimy.
  • upieczone kruche ciasto 7. Ciasto po upieczeniu wyjmujemy z pieca, zdejmujemy pergamin, przekładamy na deskę.
  • kruche ciasto posmarowane masą pomarańczowo- jabłkową 8. Na ciepłe ciasto równo rozsmarowujemy masę pomarańczowo- jabłkową.
  • udekorowany mazurek pomarańczowy 9. Dekorujemy wierzch mazurka według upodobania.
  • Wielkanocny mazurek o smaku pomarańczowym 10. Smacznego ;)

Porady

Wszystkie składniki na ciasto kruche maja temp. pokojową. Sypkie- przesiewam. Ciasta nie wałkuję, ale wyrabiam w misce, jest plastyczne. Łatwo się nakłada na blaszkę. Zamiast całego masła, można w połowie zastąpić je smalcem. Z białek możemy zrobić pyszną jajecznice z pomidorami i cebulką lub bezy. Masa pomarańczowa nie powinna być zbyt słodka. Pomarańcze można zastąpić mandarynkami. Ciasto jest smaczne jeszcze lepiej na drugi dzień. Można go upiec wcześniej, przed świętami. Jest kruchutkie, rozpływa się w ustach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować