pół kg mąki
3 żółtka
3 duże łyżki śmietany 18%
2 łyżki cukru
100 g roztopionego masła
100 g chałwy waniliowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
olej do smażenia
puder do posypania
Kruche faworki o smaku chałwy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mąki dodajemy cukier i proszek. Chałwę ścieramy na tartce, dosypujemy.
Następnie dodajemy żółtka, masło i śmietanę, wyrabiamy ciasto.
2.Rozwałkowujemy cienko.
Z ciasta wycinamy cienkie paski , o szerokości ok 3 cm i długości 10 cm. Na środku robimy rozcięcie przez które przekładamy ciasto i wywijamy (jak na supełek). Robimy w rożnych miejscach kilka nakłuć widelcem, wtedy faworki będą bardziej chrupiące.
3.Smażymy chwilkę w głębokim , mocno rozgrzanym oleju. Oprószamy pudrem.
Komentarze