Kruche faworki o smaku chałwy

0 (0 ocen)

Lepszych wcześniej nie jadłam.

Składniki:

  • pół kg mąki
    3 żółtka
    3 duże łyżki śmietany 18%
    2 łyżki cukru
    100 g roztopionego masła
    100 g chałwy waniliowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    olej do smażenia
    puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Kruche faworki o smaku chałwy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mąki dodajemy cukier i proszek. Chałwę ścieramy na tartce, dosypujemy.
    Następnie dodajemy żółtka, masło i śmietanę, wyrabiamy ciasto.
  • 2. Rozwałkowujemy cienko.
    Z ciasta wycinamy cienkie paski , o szerokości ok 3 cm i długości 10 cm. Na środku robimy rozcięcie przez które przekładamy ciasto i wywijamy (jak na supełek). Robimy w rożnych miejscach kilka nakłuć widelcem, wtedy faworki będą bardziej chrupiące.

  • 3. Smażymy chwilkę w głębokim , mocno rozgrzanym oleju. Oprószamy pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał

Podobne przepisy

To może cię zainteresować