Mini mazurki nutellowe

2.5 (6 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Urocze, maleńkie mazurki w sam raz na raz ;)

Robi się je dosyć szybko, a żeby zaoszczędzić sobie czasu przed samymi świętami spody można upiec nawet tydzień wcześniej. Dekoracja zajmie już tylko kilka chwil.

Będą na pewno ulubionymi wielkanocnymi słodkościami naszych pociech. Nutella i kolorowe czekoladowe jajeczka sprawiają, że nikt nie może się im oprzeć. Moja Oliwka była zachwycona ich wyglądem i smakiem.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kruche ciasto:

    200 g mąki pszennej

    100 g zimnego masła

    40 g cukru pudru

    jajko


    słoik nutelli

    kilka łyżek płatków migdałowych

    kolorowe czekoladowe jajeczka
Wystaw ocenę:

2.5 (6 ocen)

Mini mazurki nutellowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: wszystkie składniki posiekać i zagnieść elastyczne ciasto. W razie konieczności podsypać trochę mąką. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez godzinę. Po tym czasie rozwałkować na stolnicy cienki placek i wykrawać koła wielkości foremek do mini tart. Foremki na tartaletki posmarować tłuszczem, wylepić ciastem i nakłuć widelcem. Mazurki piec ok 20 minut w 180 stopniach.

    Warto przed włożeniem do piekarnika obciążyć je np. grochem, aby się nie zniekształciły. Po 10 minutach pieczenia usuwamy groch i dopiekamy na rumiany kolor.


    Ostudzone spody do mazurków wypełniamy nutellą i dekorujemy migdałami i jajeczkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Mąka Migdały Nutella

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować