Sernik o smaku chałwy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SPÓD: Ciasteczka drobno kruszymy. Masło roztapiamy i łączymy z rozdrobnionymi ciasteczkami, dokładnie mieszamy. Tortownicę o średnicy 22cm smarujemy cienką warstwą masła. Do tortownicy wykładamy masę i wyrównujemy. Tortownicę odstawiamy na 30 minut do lodówki.
2.MASA SEROWA: Twaróg mielimy trzykrotnie. Do miski przekładamy zmielony twaróg, dodajemy cukier i 150g pokruszonej chałwy, ucieramy chwilę mikserem. Pozostałą chałwę kroimy w grubszą kostkę. Do sera dodajemy po jednym jajku i każdorazowo chwilkę miksujemy.
3.Dodajemy śmietanę, mąkę, olejek waniliowy, miksujemy tylko do połączenia składników.
4.Następnie dodajemy pokrojoną chałwę i mieszamy już delikatnie łyżką.
5.Masę serową przelewamy do tortownicy. W piekarniku na najniższej półce ustawiamy formę z wodą. Wyżej ustawiamy tortownicę. Sernik pieczemy z parą wodną około 1 godziny w 170 stopniach. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
6.POLEWA: Chałwę kruszymy, dodajemy kremówkę i mieszamy, nie powinno być grudek (można zmiksować). Wstawiamy na ogień i podgrzewamy, masa zrobi się kremowa i zgęstnieje (nie zagotowujemy).
7.Lekko wystudzoną polewę rozprowadzamy na zimnym serniku. Sernik wstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin.
Życzę smacznego :)
Komentarze