Sernik o smaku chałwy

4.5 (8 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 8 osób

To sernik dla wielbicieli tureckiej chałwy. Jest bardzo kremowy, delikatny i nie za słodki. Pieczony z parą wodną nie pęka i wychodzi płaski.

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • • SPÓD:
    • 200g ciasteczek Digestive,
    • 80g masła,
    • MASA SEROWA:
    • 800g twarogu,
    • 4 jajka,
    • 300g chałwy sezamowej waniliowej,
    • ¾ szklanki cukru,
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    • ½ szklanki śmietany kremówki,
    • 1 łyżeczka olejku waniliowego,
    • POLEWA:
    • ½ szklanki śmietany kremówki,
    • 150g chałwy sezamowej waniliowej,
Wystaw ocenę:

4.5 (8 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Sernik o smaku chałwy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik o smaku chałwy 1. SPÓD: Ciasteczka drobno kruszymy. Masło roztapiamy i łączymy z rozdrobnionymi ciasteczkami, dokładnie mieszamy. Tortownicę o średnicy 22cm smarujemy cienką warstwą masła. Do tortownicy wykładamy masę i wyrównujemy. Tortownicę odstawiamy na 30 minut do lodówki.
  • Sernik o smaku chałwy 2. MASA SEROWA: Twaróg mielimy trzykrotnie. Do miski przekładamy zmielony twaróg, dodajemy cukier i 150g pokruszonej chałwy, ucieramy chwilę mikserem. Pozostałą chałwę kroimy w grubszą kostkę. Do sera dodajemy po jednym jajku i każdorazowo chwilkę miksujemy.
  • Sernik o smaku chałwy 3. Dodajemy śmietanę, mąkę, olejek waniliowy, miksujemy tylko do połączenia składników.
  • Sernik o smaku chałwy 4. Następnie dodajemy pokrojoną chałwę i mieszamy już delikatnie łyżką.
  • Sernik o smaku chałwy 5. Masę serową przelewamy do tortownicy. W piekarniku na najniższej półce ustawiamy formę z wodą. Wyżej ustawiamy tortownicę. Sernik pieczemy z parą wodną około 1 godziny w 170 stopniach. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
  • Sernik o smaku chałwy 6. POLEWA: Chałwę kruszymy, dodajemy kremówkę i mieszamy, nie powinno być grudek (można zmiksować). Wstawiamy na ogień i podgrzewamy, masa zrobi się kremowa i zgęstnieje (nie zagotowujemy).
  • Sernik o smaku chałwy 7. Lekko wystudzoną polewę rozprowadzamy na zimnym serniku. Sernik wstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin.
    Życzę smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_2-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować