Maślana chałka z kruszonką i migdałami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Domowa chałka to doskonałe rozwiązanie na drugie śniadanie, podwieczorek czy poczęstunek. Taka domowa jest najlepsza, upieczona maśle z dużą ilością kruszonki i dodatkiem płatków migdałowych. Moja chałka długo utrzymuje świeżość. Z tej receptury można upiec jedną większą lub dwie mniejsze. Upieczcie i dajcie znać czy smakowało. Udanych wypieków.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na rozczyn:
    5 dag świeżych drożdży
    1 szklanka ciepłego mleka
    2 łyżeczki cukru
    2 łyżki mąki tortowej

    Na ciasto:
    4 szklanki mąki tortowej
    pół szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    2 jajka
    5 dag masła

    Na kruszonkę:
    5 dag zimnego masła
    5 dag cukru
    1 cukier waniliowy
    10 dag mąki tortowej

    Dodatkowo:
    1 jajko
    10 dag płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Chałka

Maślana chałka z kruszonką i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozczyn: Drożdże, cukier, ciepłe mleko i mąkę dokładnie rozcieramy w miseczce. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby rozczyn ,, ruszył,, tak na około 20 minut.
  • 2. Ciasto: Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Masło roztapiamy i lekko studzimy. Do mąki dodajemy rozczyn, utarte jajka i roztopione masło, mieszamy. Następnie zagniatamy ciasto. Ewentualnie dolewamy ciepłego mleka, ale to zależy od ciasta czy wyjdzie twarde czy luźne. Dobrze wyrobione ciasto powinno być gładkie i ładnie odchodzić od ręki. Tak wykonane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
  • 3. Kruszonka: Składniki na kruszonkę przekładamy do miski i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki.
  • 4. Do pieczenia: Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, następnie każdą część na trzy części. Z podzielonych części toczymy wałki, następnie zaplatamy po trzy wałki, jak warkocz i formujemy dwie chałki. Chałki układamy na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, smarujemy obficie roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką i płatkami migdałowymi. Możemy z tego ciasta przygotować jedną większą chałkę.
  • 5. Pieczenie: Tak wykonane chałki pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia zrumienienia się przez około 35-40 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika. Może być dłuższy lub krótszy.
  • 6. Podanie: Upieczone chałki studzimy, najlepiej na metalowej kratce. Kroimy w kromeczki i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z tej receptury wyszło mi dwie spore chałki. Można upiec jedną większą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować