Małpi chlebek

0 (0 ocen)

  • 1 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Małpi chlebek

  • 1 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej tortowej
    10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych
    1 szkl mleka
    80 ml wody
    50 g cukru
    1 łyżeczka soli
    30 g masła, roztopionego

    posypka

    1 szklanka brązowego cukru (w razie braku może być biały)
    2 łyżeczki cynamonu
    1 łyżeczka kakao
    Cukier i cynamon i kakao mieszamy

    115 g masła, roztopionego, do obtoczenia kulek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe

Małpi chlebek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw robimy rozczyn). Dodajemy resztę składników i wyrabiamy, pod koniec dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy ciasto, by było miękkie i elastyczne. Formujemy z niego kulę, wkładamy do miski , przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości .

    Wyrośnięte ciasto nabieramy łyżeczką i formujemy małe kulki , wielkości moreli lub mniejsze.

    Przygotowujemy formę babkową, smarujemy masłem. Uformowane kulki obtaczamy najpierw w roztopionym i przestudzonym maśle a następnie w cynamonowo-kakaowej posypce i układamy w formie aż do zużycia całego ciasta. Po ułożeniu przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Ciasto powinno wyrosnąć do brzegów formy.

    Pieczemy około 25 - 30 minut w temperaturze 180ºC. Wyjmujemy i natychmiast przełkładamy z formy na talerz. Podajemy najlepiej na ciepło .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować