Małpi Chlebek

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne ciasto drożdżowe otulone chrupiącym cukrem i pachnącym cynamonem. Nie potrzebujemy dodatkowych lukrowych polew, a co najważniejsze - pyszne kawałki urywamy po prostu palcami.

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO:
    100g drożdży
    750g przesianej mąki pszennej
    180g masła
    250ml mleka
    4 jajka
    0,5 szklanki cukru
    2 łyżki ciepłej wody
    1 łyżeczka soli

    DO OBTOCZENIA:
    0,5 szklanki brązowego cukru
    2 łyżeczki cynamonu
    rodzynki lub inne bakalie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Małpi chlebek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże kruszymy i rozprowadzamy w 2 łyżkach ciepłej wody - odstawiamy. Jajka ubijamy z cukrem i solą. W jednym garnuszku rozpuszczamy masło, a w drugim podgrzewamy mleko. Do ubitych jajek dodajemy połowę rozpuszczonego masła i całe mleko. Następnie dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 30 minut.
  • Małpi Chlebek 2. Z wyrośniętego ciasta odrywamy małe kawałki, które formujemy w kuli a następnie obtaczamy w rozpuszczonym maśle i cukrze wymieszanym z cynamonem. Tak przygotowane kulki układamy warstwami w dużej formie z kominem wysmarowanej masłem. Miedzy warstwy sypiemy rodzynki i inne ulubione bakalie. Po ułożeniu wszystkich warstw ponownie odstawiamy na 30 minut.
  • Małpi Chlebek 3. Blachę wypełnioną ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 - 45 minut.
  • 4. Uwaga: między warstwy można dodawać również kawałki czekolady.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Małpi chlebekMałpi chlebek

To może cię zainteresować