Pyszne ciasto drożdżowe otulone chrupiącym cukrem i pachnącym cynamonem. Nie potrzebujemy dodatkowych lukrowych polew, a co najważniejsze - pyszne kawałki urywamy po prostu palcami.
1.Drożdże kruszymy i rozprowadzamy w 2 łyżkach ciepłej wody - odstawiamy. Jajka ubijamy z cukrem i solą. W jednym garnuszku rozpuszczamy masło, a w drugim podgrzewamy mleko. Do ubitych jajek dodajemy połowę rozpuszczonego masła i całe mleko. Następnie dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 30 minut.
2.Z wyrośniętego ciasta odrywamy małe kawałki, które formujemy w kuli a następnie obtaczamy w rozpuszczonym maśle i cukrze wymieszanym z cynamonem. Tak przygotowane kulki układamy warstwami w dużej formie z kominem wysmarowanej masłem. Miedzy warstwy sypiemy rodzynki i inne ulubione bakalie. Po ułożeniu wszystkich warstw ponownie odstawiamy na 30 minut.
3.Blachę wypełnioną ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 - 45 minut.
4.Uwaga: między warstwy można dodawać również kawałki czekolady.
Komentarze