Amerykański słodki chlebek cynamonowy u mnie z bananami. Doskonale też sprawdzi się jako dekoracyjna babka na świątecznym stole.
60 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Ciasto : mąka pszenna 500 g
drożdże 20 g
letnie mleko 250 ml
woda -30 40 ml
drobny cukier 40 g
sól 1 płaska łyżeczka
roztopione masło 30 g
banany obrane 130 g
Cynamonowe posypka : 3/4 szklanki miałkiego brązowego cukru ( lub kokosowy )
cynamon 2 łyżeczki
Dodatkowo: masło 100 g do obtoczenia kulek
Małpi chlebek z bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Forma z kominem 23 cm wysmarowana tłuszczem.
Brązowy cukier wymieszać z cynamonem.
Z drożdży zrobić rozczyn.
Każdego banana przekroić wzdłuż na 4 a potem pokroić w dość cienkie paski.
Mąkę pszenną przesiać do miski, dodać wyrośnięty rozczyn, resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony i przestudzony tłuszcz.
Wyrobić ciasto, tak długo, by było miękkie i elastyczne.
Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 50-70 minut.
Ciasto wyjąć z miski, krótko zagnieść i rozwałkować lub rozgnieść palcami na kwadrat o boku 23 cm.
Można podsypać mąką.
2.Ostrym nożem naciąć ciasto wzdłuż 7 razy by otrzymać 8 pasów, następnie 7 razy w poprzek, by otrzymać równą kratkę, czyli 64 małe kwadraciki, z których uformować kulki.
Uformowane kulki obtaczać najpierw w roztopionym i przestudzonym maśle a następnie w cynamonowej posypce i układać w formie, jedna na drugiej.
Po ułożeniu wszystkich przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 15-20 minut, w ciepłym miejscu.
Piec około 30 minut w temperaturze 180ºC.
Wyjąć i natychmiast przełożyć z formy na paterę, następnie wystudzić lub podawać ciepły.
Komentarze