Makowiec Sułtański

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Tym razem mam propozycję na pysznego, aromatycznego makowca, który nazywa się sułtański. nazwa nieco egzotyczna, ale jest to naprawdę wyśmienity wypiek. Aromatyczny i miękki. Pachnący świętami. Niezwykle kruche ciasto, które przełożono puszystą masa makową. Aby przygotować masę makową nie sięgajcie jednak po kupną, gotową. Ja na przykład od lat korzystam z maku mielonego gotowego, którego wystarczy zalać ciepłym mlekiem. Jest to szybsza wersja klasycznej procedury mielenia maku. Bardzo skraca czas.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto kruche
    350 g mąki pszennej
    125 g masła
    100 g cukru pudru
    10 g proszku do pieczenia
    3 żółtka
    masa makowa
    200 g mielonego maku
    200 ml mleka
    100 g miodu
    3 białka
    lukier
    120 g cukru pudru
    50 ml wody
    50 ml soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec Kruche ciasto

Makowiec sułtański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche: Z podanych składników zagnieść ciasto. Chłodzić dwie godziny w lodówce. Ciasto podzielić na dwie części. Obydwie połowy rozwałkować.

    Masa makowa: Mleko i miód zagotować. Zalać suchy mak. Odstawić na 20 minut do napęcznienia. Białka ubić. Dodać do masy makowej.
    Pierwszą połowę ciasta wyłożyć na kwadratowej formie do pieczenia przykrytej papierem do pieczenia. Na ciasto ułożyć masę makową. Na masie ułożyć drugą część ciasta. Całość piec do 50 minut w 180 stopniach. Studzimy.
    Lukier: Cukier puder, wodę i sok z cytryny łączymy. Dekorujemy nim wystudzone ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.96 (166 ocen)

Opublikowany w Magazynie
makowiec sułtański

4.96 (166 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Makowiec sułtański

lucyna19 Makowiec z rodzynkami i orzechami w kruchym cieście. 1 godz. 30 min

To może cię zainteresować