Makowiec sułtański

4.96 (166 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Makowiec z rodzynkami i orzechami w kruchym cieście.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    30 dkg mąki pszennej,
    20 dkg mąki krupczatki,
    5 żółtek,
    25 dkg masła lub margaryny,
    15 dkg pudru,
    1-2 łyżki śmietany 12%,
    1,5 łyzeczki proszku do pieczenia.

    Masa makowa:
    30 dkg maku,
    5 jaj,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    1 łyżka kakao,
    10 dkg pudru,
    1 cukier waniliowy,
    10 dkg rodzynek,
    10 dkg posiekanych orzechów lub migdałów,
    aromat migdałowy,
    10 dkg masła.
Wystaw ocenę:

4.96 (166 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec

Makowiec sułtański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie takie same części i wkładamy na godzinę do lodówki.

    Masa makowa:
    Mak ( ja kupuje mielony) zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na godzinę. Odcedzamy go bardzo dokładnie ,gdy jest już przestudzony.
    Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier puder.
    Masło, kakao, żółtka,proszek do pieczenia miksujemy na jednolitą masę, dodajemy mak, bakalie i aromat. Mieszamy drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy pianę, delikatnie mieszamy, by połączyła się z resztą masy.

    Ciasto wałkujemy na wielkość blaszki (25x30), jedną z nich wykładamy na dno formy, wykładamy masę makową, przykrywamy drugim ciastem.Lekko dociskamy.
    Pieczemy ok 40-50 minut w 180 stopniach.
    Posypujemy cukrem pudrem,

Porady

Ciasta nie należy piec dłużej nić jest to wskazane, ponieważ ciasto może zbyt mocno wyschnąć i będzie suche. Do ciasta możemy użyć dowolnych ulubionych bakalii.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować