Makowiec sułtański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie takie same części i wkładamy na godzinę do lodówki.
Masa makowa:
Mak ( ja kupuje mielony) zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na godzinę. Odcedzamy go bardzo dokładnie ,gdy jest już przestudzony.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier puder.
Masło, kakao, żółtka,proszek do pieczenia miksujemy na jednolitą masę, dodajemy mak, bakalie i aromat. Mieszamy drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy pianę, delikatnie mieszamy, by połączyła się z resztą masy.
Ciasto wałkujemy na wielkość blaszki (25x30), jedną z nich wykładamy na dno formy, wykładamy masę makową, przykrywamy drugim ciastem.Lekko dociskamy.
Pieczemy ok 40-50 minut w 180 stopniach.
Posypujemy cukrem pudrem,
Porady
Ciasta nie należy piec dłużej nić jest to wskazane, ponieważ ciasto może zbyt mocno wyschnąć i będzie suche.
Do ciasta możemy użyć dowolnych ulubionych bakalii.
Komentarze