Makowiec sułtański

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

W tym roku na święta Bożego Narodzenia przygotowałam wraz z moją mamą pysznego makowca sułtańskiego, robi się go naprawdę bardzo szybko. Ciasto długo utrzymuje świeżość i jest mięciutki nawet po kilku dniach, a więc polecam na każde święta. Cała moja rodzina zajadała się nim i na pewno upieczemy go na święta Wielkanocne.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Forma: 38x24 cm
    Ciasto:
    1/2 kg mąki pszennej
    250 g cukru pudru
    250 g margaryny
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    6 żółtek

    Dodatkowo:
    puszka masy makowej 850 g
    olejek migdałowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Makowiec

Makowiec sułtański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać mąkę dodać pokrojoną margarynę, wsypać cukier puder, proszek oraz wbić jajka. Zarobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na dwie równe części. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć jedną część ciasta.
  • 2. Masę makową wymieszać z kilkoma kroplami olejku migdałowego i wyłożyć na surowe ciasto. Drugą część ciasta rozwałkować i wyłożyć na masę makową.
  • 3. Makowca wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec ok 45-50 minut. Upieczony wystudzić na kratce kuchennej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Masa makowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.96 (166 ocen)

Opublikowany w Magazynie
makowiec sułtański

4.96 (166 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Makowiec sułtański

lucyna19 Makowiec z rodzynkami i orzechami w kruchym cieście. 1 godz. 30 min

To może cię zainteresować