Makowiec królewski

4.5 (188 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ten placek to prawdziwa kwintesencja świąt bo zawiera wszystkie świąteczne smakołyki. Mianowicie mamy w nim oczywiście mak, aromatyczne orzechy i adwokat.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 5 jajek
    - 5 łyżek mąki pszennej
    - 5 łyżek cukru
    - opakowanie cukru wanilinowego
    - pół łyżeczki proszku do pieczenia (nie jest konieczny, ale dzięki niemu będziemy pewni, że biszkopt nam wyrośnie)

    Masa orzechowa (ubijana na parze):
    - 3 jajka
    - 8 łyżek cukru
    - 350 g masła (w temperaturze pokojowej)
    - 100 g orzechów (u mnie orzechy laskowe)
    - 2 łyżki adwokatu

    Dodatkowo:
    - około 850 g gotowej masy makowej
    - galaretka rozpuszczona w szklance gorącej wody (u mnie truskawkowa)
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec Biszkopty

Makowiec królewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymiary formy 28 cm x 24 cm.

    Zaczynamy do jasnego biszkoptu. Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do białek dodajemy ŁYŻKA PO ŁYŻCE (to bardzo WAŻNE) cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając. Do jednolitej piany z cukrem dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem dobrze ubijając. Na samym końcu do dobrze wymieszanego ciasta przesiewamy przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Ciasto pieczemy w 180° z termoobiegiem do tzw. suchego patyczka, około 20 min. Najlepiej biszkopt upiec dzień wcześniej, dzięki temu lepiej będzie się nam go kroiło.
  • 2. Do metalowej lub szklanej miski wbijamy jajka i dodajemy cukier. Stawiamy ją na garnku z gotującą się wodą i zaczynamy ubijać masę (ja używam miksera na średnich obrotach). Ubijamy, aż zbieleje, kilkukrotnie zwiększy swoją objętość, będzie puszysta i bardzo ciepła. Ubitą masę pozostawiamy do wystudzenia (co jakiś czas należy ją przemieszać, aby stygła równomiernie). W czasie kiedy masa stygnie mielimy na drobno orzechy. Kiedy nasza masa będzie już chłodna, w drugiej misce ucieramy do białości masło i dodajemy do niego powoli masę jajeczną cały czas ubijając masę. Następnie do utartej masy dodajemy orzechy i adwokat. Całość krótko ucieramy do połączenia składników.
  • 3. Masę makową rozcieramy mikserem.
  • 4. Biszkopt dzielimy na pół. Obie części ponczujemy galaretką (ja zużyłam połowę szklanki galaretki). Na dolną warstwę nakładamy równo całą masę makową, przykrywam drugą częścią biszkoptu i smarujemy ją równomiernie masą orzechową. Ciasto odkładamy w zimne miejsce do stężenia.

    Smacznego ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować