Ten placek to prawdziwa kwintesencja świąt bo zawiera wszystkie świąteczne smakołyki. Mianowicie mamy w nim oczywiście mak, aromatyczne orzechy i adwokat.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Biszkopt:
- 5 jajek
- 5 łyżek mąki pszennej
- 5 łyżek cukru
- opakowanie cukru wanilinowego
- pół łyżeczki proszku do pieczenia (nie jest konieczny, ale dzięki niemu będziemy pewni, że biszkopt nam wyrośnie)
Masa orzechowa (ubijana na parze):
- 3 jajka
- 8 łyżek cukru
- 350 g masła (w temperaturze pokojowej)
- 100 g orzechów (u mnie orzechy laskowe)
- 2 łyżki adwokatu
Dodatkowo:
- około 850 g gotowej masy makowej
- galaretka rozpuszczona w szklance gorącej wody (u mnie truskawkowa)
Makowiec królewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wymiary formy 28 cm x 24 cm.
Zaczynamy do jasnego biszkoptu. Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do białek dodajemy ŁYŻKA PO ŁYŻCE (to bardzo WAŻNE) cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając. Do jednolitej piany z cukrem dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem dobrze ubijając. Na samym końcu do dobrze wymieszanego ciasta przesiewamy przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Ciasto pieczemy w 180° z termoobiegiem do tzw. suchego patyczka, około 20 min. Najlepiej biszkopt upiec dzień wcześniej, dzięki temu lepiej będzie się nam go kroiło.
2.Do metalowej lub szklanej miski wbijamy jajka i dodajemy cukier. Stawiamy ją na garnku z gotującą się wodą i zaczynamy ubijać masę (ja używam miksera na średnich obrotach). Ubijamy, aż zbieleje, kilkukrotnie zwiększy swoją objętość, będzie puszysta i bardzo ciepła. Ubitą masę pozostawiamy do wystudzenia (co jakiś czas należy ją przemieszać, aby stygła równomiernie). W czasie kiedy masa stygnie mielimy na drobno orzechy. Kiedy nasza masa będzie już chłodna, w drugiej misce ucieramy do białości masło i dodajemy do niego powoli masę jajeczną cały czas ubijając masę. Następnie do utartej masy dodajemy orzechy i adwokat. Całość krótko ucieramy do połączenia składników.
3.Masę makową rozcieramy mikserem.
4.Biszkopt dzielimy na pół. Obie części ponczujemy galaretką (ja zużyłam połowę szklanki galaretki). Na dolną warstwę nakładamy równo całą masę makową, przykrywam drugą częścią biszkoptu i smarujemy ją równomiernie masą orzechową. Ciasto odkładamy w zimne miejsce do stężenia.
Komentarze