Makowiec biszkoptowy

  • wyświetlono: 3488 |
  • dodany do książki kucharskiej: 22 |
  • polecenia: 0

To jedno z moich ulubionych ciast świątecznych. Przepis dostałam od cioci Joli. Ciocia mówi, że to makowiec dla leniwych, bo jego przygotowanie trwa krótko i jest bardzo proste. Można je przygotować tuż przed świętami.

Cukiereczek

Składniki

• BISZKOPT:
• 4 jajka,
• 1 szklanka mąki,
• 2/3 szklanki cukru,
• 4 łyżki oleju,
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
• MASA MAKOWA:
• 1,5 szklanki maku,
• 250g masła lub margaryny,
• 2/3 szklanki cukru,
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
• 3 jajka,
• POLEWA CZEKOLADOWA:
• 3 łyżki kakao,
• 5 łyżek cukru,
• 1 łyżka żelatyny,
• 2 łyżki gorącej wody,
• 125 g masła lub margaryny,
• 4-5 łyżek śmietany 18%,

Sposób przygotowania przepisu:

Makowiec biszkoptowy

  • Makowiec biszkoptowy1. BISZKOPT: Zimne białka ubijamy je na sztywna pianę stopniowo dodając cukier. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej.
  • Makowiec biszkoptowy2. Następnie szpatułką mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę (23x28) smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Wylewamy masę i pieczemy około 25-30 minut w 180 stopniach.
  • Makowiec biszkoptowy3. Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na pół.
  • Makowiec biszkoptowy4. MASA MAKOWA: Do garnka wsypujemy mak, zalewamy go wrzątkiem i odstawiamy na co najmniej godzinę. Po tym czasie mak odsączamy dokładnie na sitku. Mak mielimy 2 razy w maszynce do mielenia.
  • Makowiec biszkoptowy5. Łączymy go z jajkami i mąką ziemniaczaną. W rondelku umieszczamy masło i cukier, całość zagotowujemy.
  • Makowiec biszkoptowy6. Do gotującego masła dodajemy masę makową i gotujemy całość 5 minut co chwila mieszając.
  • Makowiec biszkoptowy7. Gorącą masą makową przekładamy połówki biszkoptu, lekko dociskamy.
  • Makowiec biszkoptowy8. POLEWA CZEKOLADOWA: Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. W rondelku umieszczamy margarynę, cukier i kakao. Podgrzewamy je na wolnym ogniu mieszając aż składniki się połączą, masa powinna być kremowa. Wówczas dodajemy żelatynę (nie gotujemy!), mieszamy aż do połączenia się składników. Masę odstawiamy aż przestygnie, co jakiś czas mieszamy. Gdy masa będzie letnia dodajemy po łyżce śmietany i dokładnie mieszamy. Gotową polewę wylewamy na ciasto, dokładnie rozsmarowujemy.
    Życzę smacznego :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiCiastobiszkoptDesermakmakowiecświętaboże narodzeniegwiazdkadanie świątecznaBoże_Narodzenie

Komentarze

Podobne przepisy

Makowiec zawijany

Dodane przez: szpileczkiibabeczkiblog

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany to fajna propozycja...

sero-makowiec

Dodane przez: natka28

sero-makowiec

Przepyszny sero-makowiec, wygląda...

BISZKOPTOWY MIĘTUSEK

Dodane przez: Babcia Tereska

BISZKOPTOWY MIĘTUSEK

Ciasto tortowe, z nutą mięty.Ciasto...

Makowiec inaczej

Dodane przez: Świeca Urszula

Makowiec inaczej

Mój świąteczny makowiec . Rodzinie...

Makowiec biszkoptowy z masą galaretkową i kremem śmietankowym

Dodane przez: Babcia Tereska

Makowiec biszkoptowy z masą galaretkową i...

Ciasto biszkoptowe z makiem. Ciasto...

image-0go3yat

Dodane przez: Konto nieaktywne

Makowiec

Pyszne cienkie ciasto i dużo nadzienia...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE