Makowiec biszkoptowy

4.43 (150 ocen)

To jedno z moich ulubionych ciast świątecznych. Przepis dostałam od cioci Joli. Ciocia mówi, że to makowiec dla leniwych, bo jego przygotowanie trwa krótko i jest bardzo proste. Można je przygotować tuż przed świętami.

Składniki:

  • • BISZKOPT:
    • 4 jajka,
    • 1 szklanka mąki,
    • 2/3 szklanki cukru,
    • 4 łyżki oleju,
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    • MASA MAKOWA:
    • 1,5 szklanki maku,
    • 250g masła lub margaryny,
    • 2/3 szklanki cukru,
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    • 3 jajka,
    • POLEWA CZEKOLADOWA:
    • 3 łyżki kakao,
    • 5 łyżek cukru,
    • 1 łyżka żelatyny,
    • 2 łyżki gorącej wody,
    • 125 g masła lub margaryny,
    • 4-5 łyżek śmietany 18%,
Wystaw ocenę:

4.43 (150 ocen)

Makowiec biszkoptowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Makowiec biszkoptowy 1. BISZKOPT: Zimne białka ubijamy je na sztywna pianę stopniowo dodając cukier. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej.
  • Makowiec biszkoptowy 2. Następnie szpatułką mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę (23x28) smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Wylewamy masę i pieczemy około 25-30 minut w 180 stopniach.
  • Makowiec biszkoptowy 3. Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na pół.
  • Makowiec biszkoptowy 4. MASA MAKOWA: Do garnka wsypujemy mak, zalewamy go wrzątkiem i odstawiamy na co najmniej godzinę. Po tym czasie mak odsączamy dokładnie na sitku. Mak mielimy 2 razy w maszynce do mielenia.
  • Makowiec biszkoptowy 5. Łączymy go z jajkami i mąką ziemniaczaną. W rondelku umieszczamy masło i cukier, całość zagotowujemy.
  • Makowiec biszkoptowy 6. Do gotującego masła dodajemy masę makową i gotujemy całość 5 minut co chwila mieszając.
  • Makowiec biszkoptowy 7. Gorącą masą makową przekładamy połówki biszkoptu, lekko dociskamy.
  • Makowiec biszkoptowy 8. POLEWA CZEKOLADOWA: Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. W rondelku umieszczamy margarynę, cukier i kakao. Podgrzewamy je na wolnym ogniu mieszając aż składniki się połączą, masa powinna być kremowa. Wówczas dodajemy żelatynę (nie gotujemy!), mieszamy aż do połączenia się składników. Masę odstawiamy aż przestygnie, co jakiś czas mieszamy. Gdy masa będzie letnia dodajemy po łyżce śmietany i dokładnie mieszamy. Gotową polewę wylewamy na ciasto, dokładnie rozsmarowujemy.
    Życzę smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Makowiec biszkoptowy

To może cię zainteresować